Výborné recepty s kapustou pro vaši kuchyni - objevte nové možnosti s kapustou!
- Recept na klasický zelňákový guláš
- Jak připravit domácí kysané zelí
- Lahodná kapustová polévka s klobásou
- Recept na tradiční kapustové závitky se zelím a masem
- Zdravý salát s červenou kapustou a pomerančem
- Kapustové placky s bramborami a kysaným zelím
- Jak připravit křupavé pečené kapustové chipsy
- Recept na pikantní zelňákové halušky s brynzou
Kapusta je jednou z nejoblíbenějších a nejvíce využívaných zelenin ve světě vaření. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, a přitom je cenově dostupná a snadno dostupná. V dnešním článku vám představíme několik skvělých receptů s kapustou, které obohatí vaši kuchyni o nové chutě a možnosti. Od tradičních jídel po moderní varianty, kapusta se stane nedocenitelnou součástí vašich pokrmů. Připravte se na chuťový zážitek plný lahodnosti a zdravých benefitů!
Recept na klasický zelňákový guláš
Klasický zelňákový guláš je jedním z nejoblíbenějších receptů s kapustou. K jeho přípravě potřebujete 500 g kysaného zelí, 400 g vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, sůl a pepř podle chuti. Nejprve nakrájejte maso na menší kousky a osmažte ho na oleji společně se sekanou cibulí a česnekem. Poté přidejte kysané zelí a dusit ho asi 10 minut. Přisypte mletou papriku, promíchejte a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Vařte guláš přibližně hodinu, dokud maso není měkké. Podle chuti dochuťte solí a pepřem. Podávejte s knedlíkem nebo houskovým knedlíkem.
Jak připravit domácí kysané zelí
Kysané zelí je tradiční pokrm, který se dá připravit i doma. Potřebujete pouze čerstvé bílé zelí, sůl a trochu času. Nejprve očistěte zelí od vnějších listů a nakrájejte ho na tenké proužky nebo nastrouhejte na struhadle. Poté do velké mísy nasypeme vrstvu zelí a posolíme. Tuto vrstvu pak rukama důkladně prohněteme, aby se uvolnila šťáva. Postup opakujeme, dokud nemáme všechno zelí v misce. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme ji stát při pokojové teplotě asi 24 hodin. Potom kysané zelí přendáme do sklenic nebo hrnců a uložíme do chladničky. Po několika týdnech bude kysané zelí hotové ke konzumaci!
Lahodná kapustová polévka s klobásou
Kapustová polévka s klobásou je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Je to chutná a vydatná polévka, která zahřeje tělo i duši. Kombinace kyselé kapusty, šťavnatých rajčat, aromatických bylinek a pikantní klobásy dává této polévce neodolatelnou chuť. Připravit ji je velmi jednoduché. Nejdříve nakrájíme cibuli a osmažíme ji na oleji dozlatova. Poté přidáme na nudličky nakrájenou klobásu a krátce orestujeme. Přidáme na jemno nakrájenou kapustu a dusíme ji spolu s cibulí a klobásou asi 10 minut. Potom přidáme oloupaná rajčata, která jsme si předem rozmixovali na pyré, a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme bobkový list, kmín, majoránku a pepř podle chuti. Polévku vaříme asi 30 minut, dokud se kapusta změkne. Na závěr můžeme přidat trochu cukru pro lepší dochucení. Podáváme s čerstvým chlebem nebo houskovými knedlíky. Tato lahodná kapustová polévka s klobásou je skvělým pokrmem na zimní večery, který vás zahřeje a potěší vaše chuťové buňky.
Recept na tradiční kapustové závitky se zelím a masem
Tradiční kapustové závitky jsou lahodným pokrmem, který se hodí na každou příležitost. Připravit je není složité a výsledek stojí za to. Budete potřebovat: 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, 1 vejce, sůl, pepř a koření dle chuti. Nejprve si připravte náplň. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky a osmažte na pánvi dozlatova. Přidejte mleté maso a smažte ho do změknutí. Poté přidejte kysané zelí a promíchejte. Ochutnejte solí, pepřem a dalšími kořením podle vašeho gusta. Nechte směs vychladnout. Mezitím si připravte těsto na závitky. Smíchejte vejce s trochou soli a postupně přidávejte mouku, dokud nedostanete tuhší těsto. Těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte je do tenkých plátů. Na každém plátu rozetřete náplň ze směsi masa a zelí a zabalte do tvaru závitku. Závitky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, dokud nebudou zlatavé. Podávejte s bramborovou kaší nebo domácím kysaným zelím. Dobrou chuť!
Zdravý salát s červenou kapustou a pomerančem
Zdravý salát s červenou kapustou a pomerančem je skvělou volbou pro osvěžení vašeho jídelníčku. Kombinace chutí a barev vytvoří nejen lahodný pokrm, ale také vizuální požitek. Připravit tento salát je velmi jednoduché. Nejprve si nakrájejte červenou kapustu na tenké proužky a dejte ji do mísy. Poté oloupejte pomeranč a rozdělte ho na plátky. Přidejte plátky pomeranče do mísy s kapustou. Pro zpestření můžete přidat také ořechy nebo semínka, například dýňová semínka nebo lískové ořechy. Na závěr zalijte salát citronovým dresinkem a promíchejte. Tento salát je bohatý na vitamíny C a A, které jsou pro náš organismus velmi důležité. Můžete ho podávat jako předkrm nebo jako lehký hlavní chod. Vyzkoušejte tento zdravý salát s červenou kapustou a pomerančem a objevte nové možnosti s touto skvělou kombinací!
Kapustové placky s bramborami a kysaným zelím
Kapustové placky s bramborami a kysaným zelím jsou vynikající pokrm, který spojuje chuťové lahůdky kapusty a brambor. Pro přípravu budete potřebovat 500 g brambor, 200 g kysaného zelí, 1 cibuli, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a olej na smažení. Brambory uvařte ve slupce do měkka, oloupejte je a rozmělněte na kaši. Přidejte nakrájenou cibuli a kysané zelí a promíchejte. Přidejte vejce, mouku a dochuťte solí a pepřem. Směs důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej a na něm placky o průměru asi 10 cm vyformujte. Smažte je z obou stran dozlatova. Podávejte s kysaným zelím nebo jogurtem jako hlavní jídlo nebo jako předkrm. Tento recept je skvělou alternativou ke klasickým bramborákům a určitě si ho oblíbí i ti nejnáročnější labužníci!
Jak připravit křupavé pečené kapustové chipsy
Křupavé pečené kapustové chipsy jsou skvělou alternativou k obyčejným bramborovým chipsům. Připravit je je velmi jednoduché. Nejprve si připravíme kapustu - můžeme použít bílou nebo červenou kapustu, podle vlastního výběru. Kapustu nakrájíme na tenké plátky a odstraníme tvrdý střed. Plátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Poté posolíme a opepříme podle chuti a přidáme další koření dle vlastního výběru - například papriku, česnek nebo bylinky. Plech s kapustovými plátky dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15-20 minut, dokud se chipsy nezestřednou a nezezlátne. Po vyjmutí z trouby necháme chipsy trochu vychladnout, aby ztuhly a zůstaly křupavé. A voilà! Máte hotové křupavé pečené kapustové chipsy, které můžete podávat jako zdravou svačinku nebo přílohu k jídlu.
Recept na pikantní zelňákové halušky s brynzou
Pikantní zelňákové halušky s brynzou jsou vynikající pokrm, kterým si zaručeně získáte chuťové pohárky. Pro přípravu budete potřebovat 500 g brambor, 200 g mouky, 1 vejce, sůl a kmín. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce, sůl a kmín a dobře promíchejte. Vzniklou hmotu nechte chvíli odpočinout. Poté vytvarujte halušky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 5 minut nebo dokud nevyplavou na povrch. Mezitím si připravte omáčku ze smetany a brynzy. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte smetanu a nastrouhanou bryndzu a za stálého míchání nechte omáčku zhoustnout. Hotové halušky sceďte a podávejte s pikantní omáčkou. Můžete je posypat nasekanou petrželkou pro lepší chuťový zážitek.
Kapusta je skvělým ingrediencí, který můžete využít ve vaší kuchyni na mnoho způsobů. Doufáme, že vás naše recepty inspirovaly a že se pustíte do jejich přípravy. Při vaření s kapustou si ale pamatujte pár důležitých tipů.
1. Vyberte si správný druh kapusty: Na zelňákové pokrmy je nejlepší bílá hlávková kapusta, na saláty se hodí spíše červená nebo bílá kapusta.
2. Dbejte na správnou úpravu: Kapustu důkladně očistěte od vnějších listů a nakrájejte ji na tenké proužky nebo plátky podle potřeby receptu.
3. Snažte se zachovat chuť a barvu: Pokud chcete udržet intenzivní barvu červené kapusty, přidejte do ní trochu octa nebo citronové šťávy při vaření.
4. Kysané zelí si můžete vyrobit sami: Stačí nakrájet hlávkovou kapustu na tenké proužky, osolit ji a nechat fermentovat po dobu několika týdnů. Výsledkem bude domácí kysané zelí plné chuti.
5. Experimentujte s kořením: Při vaření s kapustou zkuste přidat do pokrmu různá koření, jako je kmín, bobkový list nebo hřebíček, aby se zvýraznila chuť a aroma.
6. Kapusta je skvělá i v kombinaci s masem: Zkuste připravit kapustové závitky nebo ji přidat do guláše či polévky spolu s klobásou či masem.
Doufáme, že naše tipy vám pomohou při vaření s kapustou a že si vychutnáte tyto vynikající recepty plné chuti a zdravých látek. Nezapomeňte také experimentovat a objevovat nové možnosti s touto skvělou zeleninou!
Publikováno: 01. 12. 2023
Kategorie: kuchyně