Velký Meder: Tento recept vám rozšíří obzory v kuchyni!

Velký Meder

Úvod do receptu na Velký meder

Úvod do receptu na Velký meder

Máte rádi sladké dezerty, které zasytí i ty největší pochoutky? Pokud ano, pak byste měli vyzkoušet náš recept na Velký meder! Tento vynikající dort je plný lahodného krému a křupavého piškotu, který se rozplývá na jazyku. A co je nejlepší, připravit ho není těžké ani časově náročné. Tak už se pusťte do práce a připravte si tento skvostný dort pro své blízké!

Seznam ingrediencí

Seznam ingrediencí:

- 500 g těstovin

- 400 g hovězího masa na nudličky

- 2 cibule

- 3 stroužky česneku

- 1 paprika

- 1 lžíce rajčatového protlaku

- 2 lžíce oleje

- sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta pro recept na velký meder:

1. V misce smíchejte 2 šálky hladké mouky, 1/4 šálku cukru a 1 lžičku soli.

2. Přidejte 3/4 šálku nadrobno nakrájeného studeného másla a drobně ho promíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobenkovitá konzistence.

3. Oddělte bílky od žloutků a do žloutků vmíchejte 1/2 šálku mléka.

4. Postupně přidejte žloutkovou směs k suchým ingrediencím a promíchejte, dokud se nedostane svítivá hmota.

5. Těsto rozválejte na vále ploché desky o průměru cca 30 cm.

6. Pečlivě zabalte těsto v plastovém obalu a dejte do ledničky na jednu hodinu.

7. Po vyndání z lednice nechte těsto trochu změknout na pokojové teploty, poté rozválejte těsto na tloušťku cca 0,5 cm.

Tak je hotovo! Můžete ho použít jako základ pro velký meder s ovocem nebo ořechy podle vašeho vkusu a fantazie. Dobrou chuť!

Příprava náplně

Pokud se chystáte vařit velký meder, prvním krokem je příprava náplně. Tuto důležitou součást totiž musíte mít hotovou, než se pustíte do samotného pečení. Není to nic těžkého, ale vyžaduje to trochu času a trpělivosti.

Pro přípravu náplně budete potřebovat:

- 1 kg tvarohu

- 4 vejce

- 250 g cukru krupice

- citronovou kůru z 1 citronu

- vanilkový cukr podle chuti

Postup:

1. Vložte tvaroh do mísy a vidličkou ho rozmixujte, dokud nebude hladký.

2. Přidejte cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru a promíchejte.

3. Rozklepněte vejce do mixu a dobře promíchejte.

Náplň pro velký meder je hotová! Můžete ji nalít do připraveného dortového korpusu a péct dle receptu. Dobrou chuť!

Složení a pečení dortu

Složení a pečení dortu

Pokud hledáte skvělý recept na dort, máme pro vás skvělou volbu - velký Meder! Tento lahodný dezert je naplněn neuvěřitelnou chutí a zaručeně potěší každého milovníka sladkostí. Aby byl tento dort dokonalý, musíte dodržet následující složení:

- 250 g másla

- 200 g krystalového cukru

- 5 vajec

- 250 g hladké mouky

- 50 g kakaa

- 1 lžička prášku do pečiva

Postup přípravy:

1. Troubu předehřejeme na 180°C.

2. Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme vejce.

3. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a přidáme do těsta.

4. Těsto nalijeme do vymazané formy (cca 24 cm průměru) a pečeme asi 40 minut.

5. Zkontrolujeme pomocí špejlí, zda je uvnitř dortu zcela upečeno - pokud je špejle suchá, můžeme vyjmout z trouby.

Nyní už jen nezbývá, než se pustit do pečení! Vaše chuťové buňky určitě budou nadmíru spokojeny. Dobrou chuť!

Návod na přípravu polevy pro Velký meder

Chcete-li vaše ochutnávky Velkého medru obohatit o sladkou polevu, postupujte podle těchto kroků:

Ingredience:

- 1 šálek cukru

- ½ šálku vody

- 1 lžíce citronové šťávy

- špetka soli

Postup:

1. Smíchejte cukr, vodu a citronovou šťávu v hrnci.

2. Ohřejte směs na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

3. Přidejte špetku soli a nechte směs vařit bez míchání asi 10 minut, dokud nedosáhne teploty mezi 115-118°C (v tomto bodě by měla být sirupovitá).

4. Sundejte z kamen a nechte mírně vychladnout.

5. Poleva je hotová! Začněte ji nalévat přes vaše dezerty.

Tip: Pokud chcete polevu tmavší barvy, počkejte déle na konci kroku číslo tři.

Krájení a servírování Velkého mederu

Krájení a servírování Velkého mederu

Pokud hledáte dokonalý recept na sladkou pochoutku, neváhejte vyzkoušet velký meder! Tento křehký a lahodný dezert se skládá z krásné vrstvy drobenky a lahodného tvarohového krému, který vám rozhodně zvedne náladu.

Když máte hotový velký meder, je čas ho podle správných technik nakrájet a servírovat. Nezapomeňte si připravit ostrý nůž a nabíjecí lžičku - tyto pomůcky vám pomohou snadno a elegantně rozpůlit tento sladkost.

Pomocí nože opatrně nakrájejte meder na stejnoměrné kousky. Poté použijte lžičku ke sklonění každého kusu dozdola - tím zajistíte, že se krém zcela propojí s drobenkovou vrstvou. Hotové porce můžete posypat trochou cukru nebo ozdobit ovocem pro ještě víc chuťových zážitků.

Tak co říkáte? Máte chuť na velký meder? S tímto receptem i tipy na krájení a servírování se stanete nezbytností každé rodinné oslavy nebo společenské události!

Tipy na variace receptu

Tipy na variace receptu "Velký meder"

"Velký meder" je vynikající recept, který se však dá ohromně variabilně upravit a doplnit. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, zde jsou pro Vás několik tipů na různé druhy změn:

1. Variace s ingrediencemi - Místo klasických brambor můžete použít sladké brambory nebo kořenovou zeleninu. Nami míchané maso nahraďte konkrétním druhem masa, který máte rádi.

2. Kombinace dalších ingrediencí - Přidejte do směsi například cibuli, papriku nebo rajčata. Upečené pokrmy lze krásně oživit i jogurtem.

3. Osmažení - Potom co směs promícháte, osmažte ji na pánvi s olejem nebo máslem a přidejte trochu koření podle vaší chuti.

4. Podávání - Podávejte spolu s čerstvým salátem nebo jako součást lehčího hlavního jídla.

S těmito tipy to bude snadné a rychlé! Zkuste si svou vlastní verzi "Velkého medru".

Závěr a poděkování za vyzkoušení receptu

Závěr a poděkování za vyzkoušení receptu "Velký Meder"

Doufáme, že jste si užili přípravu tohoto skvělého receptu na "Velký Meder" stejně jako my! Věříme, že jste dokázali vytvořit dokonalou kombinaci chuti a kvality.

Rádi bychom Vám touto cestou poděkovali za to, že jste se rozhodli tento recept zkusit. Doufáme, že Vás naše kuchařské tipy inspirovaly a pomohly připravit delikátní pokrm pro své blízké.

Těšíme se na Vaše zpětné vazby a nápady na další lahodné recepty, které bychom mohli s Vámi sdílet. Děkujeme ještě jednou za Vaši důvěru v nás a tuto lahůdku si pochutnejte!

Publikováno: 17. 04. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Zdeněk Černýk

Tagy: velký meder | recept