Sladká a šťavnatá: Nektarinka je královnou letních dnů

Nektarinka

Původ a historie nektarinky

Nektarinky, tyto sladké a šťavnaté plody, často považujeme za křížence broskve a švestky. Ve skutečnosti je to však trochu jinak. Nektarinka je ve skutečnosti příbuzná broskve a vznikla přirozenou mutací. To znamená, že se jedná o broskev s hladkou slupkou, která postrádá typické ochlupení. Původ nektarinek sahá tisíce let zpět do Číny, kde se pěstovaly dávno před naším letopočtem. Do Evropy se dostaly z Persie a postupně si získaly oblibu pro svou lahodnou chuť a snadnou konzumaci. Dnes se pěstují v mnoha zemích světa s teplým klimatem a patří mezi oblíbené druhy ovoce.

Botanická charakteristika

Nektárinka (Prunus persica var. nucipersica) je blízká příbuzná broskve, od které se liší především hladkým povrchem plodu bez ochmýření. Obě patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a rodu slivoň (Prunus). Nektárinka, stejně jako broskev, je strom dorůstající výšky až 6 metrů. Listy jsou kopinaté, lesklé a mají pilovitý okraj. Květy jsou oboupohlavné, pětičetné, růžové barvy a objevují se na jaře ještě před rašením listů. Plodem je peckovice kulovitého tvaru s výraznou rýhou uprostřed. Dužina je šťavnatá, sladká a aromatická, barvy žluté, oranžové nebo červené. Uvnitř plodu se nachází tvrdá pecka s jedním semenem. Nektárinky se řadí mezi ovoce a jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Sladká chuť nektarinky, to je jako polibek slunce, uchovaný v sametové slupce.

Zdena Šimková

Nutriční hodnota a zdravotní benefity

Nektárinky, stejně jako ostatní druhy ovoce, jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou nezbytné pro udržení zdraví. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitní systém a chrání buňky před poškozením. Dále obsahují vitamín A, důležitý pro zdravý zrak a pokožku, a draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak. Nektárinky jsou také bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou hmotnost. Pravidelná konzumace nektarinek a dalšího ovoce může snížit riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, mrtvice, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny. Ovoce by mělo tvořit důležitou součást vyvážené stravy. Doporučuje se konzumovat alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně. Nektárinky si můžete vychutnat čerstvé, v ovocných salátech, dezertech nebo je přidávat do jogurtů a smoothies.

Vlastnost Nektarinka Broskev
Slupka Hladká Chmýřitá
Původ Čína Čína

Pěstování nektarinek

Nektarinky, blízké příbuzné broskví, si získávají na popularitě pro svou sladkou chuť a osvěžující aroma. Pěstování nektarinek v našich podmínkách je sice náročnější než u broskví, ale s trochou péče a znalostí si na vlastních plodech může pochutnat každý zahrádkář. Nektarinky preferují slunná a teplá stanoviště chráněná před větrem. Půda by měla být propustná, hlinitopísčitá s dostatkem živin. Důležitá je pravidelná zálivka, zvláště v období sucha a během zrání plodů. Pro bohatou úrodu je vhodné nektarinky pravidelně přihnojovat, a to na jaře hnojivy s vyšším obsahem dusíku a během vegetace draslíkem a fosforem. Stejně jako broskve, i nektarinky vyžadují pravidelný řez. Ten se provádí nejlépe na jaře po skončení mrazů. Odstraňují se nemocné, poškozené a křížící se větve. Správným řezem zajistíme dostatek světla a vzduchu uvnitř koruny, čímž podpoříme zdravý růst a bohatou úrodu. Při správné péči se z nektarinky stane ozdobou vaší zahrady a odmění se vám chutnými a šťavnatými plody.

Sklizeň a dostupnost

Nektarinky, sladké a šťavnaté ovoce, jsou k dostání po celé léto. Sezóna nektarinek v České republice obvykle začíná v červenci a trvá až do září. V závislosti na odrůdě a počasí se mohou první plody objevit i dříve. Pro dosažení nejlepší chuti a sladkosti je důležité sklízet nektarinky zralé. Zralé nektarinky poznáme podle syté barvy, jemné vůně a mírné poddajnosti při stisku. Nektarinky jsou k dostání v obchodech s potravinami, na farmářských trzích a v některých regionech i přímo u pěstitelů. Při nákupu nektarinek vybírejte plody bez známek poškození a plísně. Nektarinky jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů a představují osvěžující a zdravou pochoutku pro horké letní dny.

Využití v kuchyni

Nektarinky, stejně jako ostatní druhy ovoce, nacházejí v kuchyni široké uplatnění. Díky své sladké chuti a šťavnaté dužině jsou ideální pro konzumaci v syrovém stavu. Můžete si je vychutnat samostatně jako osvěžující svačinu, přidat je do ovocných salátů nebo s nimi ozdobit dezerty. Nektarinky se skvěle hodí i do smoothies a koktejlů, kterým dodají sladkost a krémovou texturu. Pokud dáváte přednost tepelně upraveným pokrmům, můžete nektarinky přidat do koláčů, dortů, muffinů nebo crumble. Skvěle chutnají i v kombinaci s jogurtem, tvarohem nebo zmrzlinou. Zavařování nektarinek je další možností, jak si užít jejich chuť i mimo sezónu. Zavařené nektarinky můžete použít do buchet, koláčů nebo si je vychutnat jen tak s palačinkami.

Zajímavosti o nektarinkách

Nektarinky, hladké a zářivě zbarvené ovoce, jsou často považovány za křížence broskve a švestky. Ve skutečnosti jsou to však pouze broskve s recesivním genem, který jim dává hladkou slupku. Tento gen se vyskytuje přirozeně u broskví a nektarinky tak nejsou výsledkem žádného šlechtění. Chuťově jsou si broskve a nektarinky velmi podobné, i když někteří lidé tvrdí, že nektarinky jsou sladší a méně kyselé. Nektarinky jsou bohaté na vitamín C a draslík, a jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Díky své sladké chuti a šťavnaté dužině jsou skvělou svačinou nebo dezertem. Můžete je jíst syrové, přidávat do jogurtů, salátů nebo z nich připravovat lahodné koláče a marmelády.

Publikováno: 31. 12. 2024

Kategorie: jídlo