Sladká slast pro kuchařské kouzlení: Představujeme vám cukrkandl - neodolatelné cukroví pro každou příležitost

Cukrkandl je oblíbeným druhem cukroví, které se tradičně peče zejména o Vánocích. Toto křehké a lahodné cukroví má specifickou chuť a vůni, díky kterým patří mezi nejvyhledávanější pochutiny v českých domácnostech. Cukrkandl se vyrábí z kvalitního másla, mouky a cukru, přičemž různé verze obsahují i různé koření či náplně. V tomto článku se budeme podrobněji zabývat historií a tradičními recepty na cukrkandl, jakož i novými variacemi tohoto oblíbeného cukroví.

Historie cukrkandlu

Historie cukrkandlu sahá až do středověku, kdy se cukroví vyrábělo pouze v klášterech. První zmínky o cukrkandlu pocházejí z 17. století, kdy byl oblíbeným dezertem u šlechtických rodů. Postupně se cukrkandl rozšířil i mezi běžné obyvatele a stal se populárním sladkostí na vánočním stole. Tradičně se vyrábí z těsta s přídavkem medu, které se peče a potom se obaluje v práškovém cukru nebo mandlemi. Dnes existuje mnoho různých variant tohoto cukroví, ale pořád si zachovávají tu pravou chuť dávných časů.

Tradiční recept na cukrkandl

Tradiční recept na cukrkandl je jednoduchý a zároveň velmi chutný. Na přípravu potřebujete 250 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru, vanilkový cukr a jedno vejce. Nejprve si necháme změknout máslo a poté ho smícháme s moučkovým cukrem. Postupně přidáváme vejce a vanilkový cukr. Potom vmícháme hladkou mouku a vznikne krásné těsto, které necháme odpočinout v ledničce asi půl hodiny. Poté těsto rozválíme na pomoučené válci na tloušťku cca 0,5 cm a vykrajujeme různé tvary – kruhy, hvězdy či srdce. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 10-12 minut, prostě tak dlouho, dokud nemají cukrkandly nádhernou zlatavou barvu. Doporučujeme podávat s horkým čajem nebo kávou při posezení s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!

Variace cukrkandlu

Cukrkandl je druhem cukroví, které je velmi oblíbené v různých koutech světa. Nicméně, recepty na tyto sladké pochoutky se liší a vytvářejí se tak mnohé různorodé variace cukrkandlu.

Jednou z nejčastějších variant je tzv. "pečený cukrkandl", který má obvykle podobu válečků nebo disků s nějakou formou nadílky uvnitř. Tato varianta se často připravuje z mandlových, ořechových nebo kokosových plodů a potom se obaluje v cukru.

Dalším populárním druhem cukrkandlu je tzv. "tradiční cukrkandl" s kakaovými boby, práškem do pečiva a máslem. Tento typ cukroví se často zdobí různými polevami a posypává se kokosem, ořechy atd.

V poslední době jsou velice ceněny takzvané "raw" (živé) varianty cukrkandlu, které nejsou tepelně zpracovány a jsou realizované ze syrových ingrediencí jako jsou semínka i sušené plody rozemleté do drobných kousků spolu s medem či javorovým sirupem.

Bez ohledu na to, jaká verze cukrkandlu je vám nejbližší, jedno je jisté - všechny tyto varianty představují sladkou a lahodnou pochoutku, která neprojde bez povšimnutí.

Jak připravit cukrkandl krok za krokem

Pokud se chystáte připravit cukrkandl, je nezbytné dodržovat postup krok za krokem, aby byl výsledek dokonalý. Začněte tím, že si připravíte potřebné suroviny - mouku, cukr, vejce a máslo. Poté promíchejte mouku s cukrem a po malých dávkách přidejte rozpuštěné máslo a vejce. Vznikne vám těsto, z kterého vyválíte placek tloušťky několika milimetrů. Následně pomocí formiček na cukroví vykrajujete různé tvary a pokládáte je na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 10-12 minut na 180 stupňů, dokud nejsou cukrkandly zlatavé barvy. Po vychladnutí můžete cukrkandly ozdobit polevou či kokosem dle libosti. S tímto jednoduchým postupem bude mít každý úspěch!

Tipy a triky pro dokonalý cukrkandl

Pokud chcete připravit dokonalý cukrkandl, je důležité dodržovat několik zásad. Začněte kvalitními surovinami. Používejte nejlépe domácí mák a mandle, které předem namočíte do vody a necháte usušit. Dále volte kvalitní cukr, máslo a med. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a poté postupně přidávejte mouku s prosátým práškem do pečiva, střídavě s vlažnou vodou. Tuto směs vypracujte do hladkého těsta a rozdělte na menší díly. Každý díl vyválejte na váleček a obalte v mletých mandlech nebo máku.

Potom dejte těsto na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct na 180 stupňů Celsia asi 10-12 minut, dokud nezačne svítit zlatavou barvou. Během pečení sledujte pozornost proces – cukrkandly by neměly být přepečené ani nedopečené.

Pokud si chcete udržet trvanlivost cukrkandel co nejdéle, skladujete je v uzavřeném boxu.

S tímto jednoduchým postupem budete mít vždy dokonale křupavé a chutné cukrkandly, které budou ohromit každého.

Cukrkandl jako dárek

Cukrkandl je jedním z nejvíce oblíbených druhů cukroví, a není divu proč. Jeho sladká chuť a hezké tvarování ho dělají ideálním dárkem pro blízké přátele a rodinu. Když darujete cukrkandl, není to jen o poskytnutí sladkého občerstvení, ale spíše o vyjádření péče a pozornosti k tomu, komu ho darujete. Navíc cukrkandly lze snadno balit jako dárek ve speciálním papíru, což dodává celému zážitku estetickou hodnotu. Jestliže hledáte něco osobního a zvláštního jako dárek pro někoho blízkého, zkuste cukrkandl - určitě potěší!

Celkově lze říci, že cukrkandl je oblíbeným a tradičním druhem cukroví v české kuchyni. Jeho příprava sice není zcela snadná, ale výsledkem je sladkost, kterou si lidé oblíbili po celém světě. Vyzkoušejte si proto i vy připravit tento lahodný dezert a přidejte ho mezi své vánoční pečivo. Určitě potěší nejen vaši rodinu, ale i hosty na vánočních oslavách.

Publikováno: 29. 08. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Oliver Vlček

Tagy: cukrkandl | druh cukroví