Pomelo - nejen ovoce, ale i zdraví v kůži!

Pomelo

Pomelo - plod s kůrou, který si získává stále větší oblibu i mimo tropické oblasti. Co to ale vlastně je pomelo a jaké má vlastnosti? Přečtěte si náš úvod do této fascinující plodiny a dozvíte se více!

Historie pomela

Historie pomela

Pomelo je velký citrusový plod s drsnou kůrou a jemným, sladkým masem. Tento ovocný poklad pochází z jihovýchodní Asie, kde byl pěstován už v dobách dynastií. Poté se rozšířil do různých částí světa, včetně Jižní Ameriky a Karibiku díky obchodu s kořením.

V tradiční thajské medicíně se pomelo používá jako lék na srdeční choroby a jako prevence proti krevnímu tlaku. Navíc je hojně konzumován pro své detoxikační účinky a vysoký obsah vitamínu C.

Dnes je pomelo oblíbenou součástí mnoha receptů, především v asijské kuchyni. Jeho osvěžující chuť se hodí jak do salátů, tak i do dezertů. Zkrátka není divu, že toto exotické ovoce si našlo cestu do srdcí gurmánů po celém světě!

Popis plodu

Popis plodu - pomelo

Pomelo je velký kulovitý plod, který se vyskytuje na stromu citrusového ovoce. Jeho kůže je hrubá a mohutná, často zelené nebo žluté barvy s různými odstíny. Maso plodu má bílou nebo růžovou barvu a skládá se z mnoha šťavnatých segmentů, které jsou mírně hořké a okořeněné chutí.

Plod pomela je obecně větší než jiné druhy citrusových plodů. Je bohatý na vitamín C, vlákninu a další důležité živiny pro lidské tělo. Pomelo se používá při přípravě salátů, džusů a dezertů.

Pomelo je oblíbeným ovocem v Asii, zejména v thajské kuchyni, kde se používá jako ingredience do mnoha pokrmů. Ve světě zdravotnických trendů se často propaguje jako superpotravina kvůli svým pozitivním účinkům na lidské tělo.

Nutriční hodnota

Nutriční hodnota pomela s kůrou: jaké jsou přínosy tohoto tropického ovoce pro vaše zdraví?

Pěstování pomela

Pěstování pomela je v poslední době stále oblíbenější a to z dobrého důvodu - tento plod s kůrou má příjemné aroma a sladkou chuť. Pokud se rozhodnete pro samostatné pěstování, určitě nebudete litovat. Není nutné mít velkou zahradu ani zkušenosti v zahradničení. Stačí si vybrat vhodné místo s dostatečným osvětlením a kvalitní půdou, a být trpělivý. V následujícím textu najdete užitečné rady pro úspěšné pěstování pomela doma.

Jak pomelo konzumovat

Pokud máte chuť na exotickou a osvěžující pochoutku, mohlo by se vám líbit pomelo. Tento tropický plod s kůrou je plný vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus velmi užitečné. Pokud si nejste jistí, jak pomelo správně konzumovat, následujte tyto jednoduché kroky. Za prvé, omyjte si plod důkladně pod tekoucí vodou. Poté odřízněte vrchní "kalichovitý" konec tak, aby byl viditelný celý dužnatý povrch plodu. Nyní uvolněte kůru pomocí nože tak, aby se oddělila od dužiny. Nakonec nakrájejte dužinu na malé kousky a můžete se pustit do konzumace! Doporučujeme ochutnat pomelo samotné nebo ho přidat do salátu pro exotický zážitek.

Recepty s pomelem

Pokud hledáte způsoby, jak zužitkovat svůj čerstvý pomelo, můžete se těšit na mnoho lahodných receptů. Připravujeme pro vás nejlepší a nejchutnější pokrmy s pomelem, které vám dodají energii a posílí imunitu. Od osvěžujících salátů po sladké moučníky a omamné koktejly - máme pro vás to nejlepší! Pojďme objevovat nespočet možností, jak si užít tento úžasný plod!

Závěr: Pomelo - ovocný skvost s neobyčejnou kůrou.

Publikováno: 17. 05. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Zdeněk Černýk

Tagy: pomelo | plod s kůrou