Chyťte chuťové pohárky: Nejlepší recepty na křupavé smaženky, které si zamilujete!

Smaženky

Úvod do smaženek

Smaženky jsou chutným a oblíbeným druhem smaženého jídla, který najdeme v české kuchyni. Pokud se chystáte vařit smaženky poprvé, nebo si jen chcete osvěžit paměť ohledně základních postupů při jejich přípravě, přečtěte si tento úvod do smaženek. Zjistíte zde, co jsou to smaženky, jakými ingrediencemi je možné je připravit a hlavně jak na to, aby vaše smaženky byly dokonalé a vynikající!

Historie smaženek

Smaženky jsou tradičním pokrmem mnoha kuchyní po celém světě. Historie smaženek se datuje až do starověkého Řecka, kde se poprvé objevily jako "tiganites", což byly placky smažené na olivovém oleji. Postupně se tato pochoutka rozšířila po celých Středomoří a stala se oblíbeným jídlem v Itálii, Španělsku a dalších zemích.

V Evropě se smaženky staly oblíbeným jídlem zejména v období středověku a renesance. V Českých zemích se pak první zmínka o této pochoutce objevuje na konci 16. století.

Klasické české smaženky jsou vyrobeny z brambor, které jsou nakrájeny na tenké plátky, potom orestované na pánvi s cibulí a následně podávané s kyselým zelím nebo salátem. Dnes už existuje mnoho různých variant smaženek, od tradičních bramborových po modernější verze například s kuřecím masem nebo sýrem.

I přestože se recepty na smaženky liší podle každé kuchyně, jedno je jisté - smaženky jsou po celém světě oblíbeným a lahodným pokrmem, který si získal srdce milionů lidí.

Základní přísady pro přípravu smaženek

Základní přísady pro přípravu smaženek

Smaženky jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Aby se vám je podařilo připravit správně a aby měly tu správnou chuť, je důležité znát základní přísady. Mezi ty nejdůležitější patří olej, mouka a vejce. Toto trio umožňuje vytvořit křupavou a chutnou kůrku na smažence bez nízkého obsahu tuku.

Když si vybíráte olej, volte ten s vysokým bodem kouření, který snese teploty potřebné k smažení. Klasický arašídový olej bývá často používán, ale dobré jsou také slunečnicový nebo kukuřičný olej.

Mouka se používá jako součást směsi na obalování smaženky. Bývá doporučeno pouze jemné pšeničné mouky, ale možnosti jsou širší nejen kvůli charakteristice konkrétních druhů mouk na různých trzích (hlavně evropských).

A nakonec vejce – ta pomohou ke zpevnění obalu a tím chrání samotné jídlo uvnitř. Pokud se rozhodnete použít celé vejce, výhodou bude vyšší křupavost obalu. Pokud dáváte přednost méně kalorické verzi, můžete použít jen bílky.

Jiné přísady se mohou samozřejmě také používat – například soli nebo koření na dochucení smaženek. Ale olej, mouka a vejce jsou základními pilíři této chutné a oblíbené pochoutky.

Nejčastější druhy smaženek

Smaženky jsou oblíbeným druhem jídla po celém světě. Existuje mnoho různých druhů smaženek, ale některé jsou více běžné než jiné. V této části se podíváme na nejčastější druhy smaženek, které najdete v restauracích a domácí kuchyni.

1) Krokety - malé kuličky z mouky, mléka a různých ingrediencí (například uzeného masa nebo sýra), obalované vajíčkem a strouhankou a smažené do zlatova.

2) Hranolky - dlouhé a tenké kousky brambor nakrájené na tvar hranolu, které jsou smažené v oleji a osolené.

3) Kuřecí nuggets - kousky kuřecího masa obalované vajíčkem a strouhankou, pečlivě smažené do zlatova.

4) Rybí nugety - stejný proces jako u kuřecích nuggetů, pouze s rybím masem namísto kuřecího masa.

5) Smažený sýr - plátky sýra obalené vajíčkem a strouhankou a smažené do křupava.

6) Řízky - tenká plátky masa, obalované vajíčkem a strouhankou a smažené do zlatova.

7) Smažený rýžový nákyp - směs rýže, mléka, cukru a vejce pečlivě smažená do zlatova.

Tyto jsou jen některé z nejčastěji viděných druhů smaženek. Pokud máte chuť na nějakou tu křupavou pochoutku, máte teď ideální přehled toho, co si můžete objednat.

Jak připravit dokonalé smaženky

Pokud chcete připravit dokonalé smaženky, musíte dodržovat několik základních pravidel. Začněte kvalitním olejem - vyberte si ten s vysokým bodem kouření, aby se nezačal rozkládat při vysokých teplotách. Poté jídlo ochuťte a obalte v trojobalu - nejprve ve strouhance, potom ve vejci a nakonec ve strouhance znovu. Důležité je rovnoměrné rozehřátí oleje - ideální teplota je zhruba 175°C. Smažte smaženky postupně, aby se olej nedostal na nižší teploty a jídlo se nepoškodilo. Po smažení dejte smaženky na papírový ubrus, který odsaje nadbytečný tuk. A tím máte hotovo - připravili jste si dokonalé smaženky!

Zdravější alternativy smažení

Smaženky jsou oblíbeným jídlem u mnoha lidí, ale bohužel při smažení se často používají tuky a oleje, které přispívají ke zhoršení zdravotního stavu. Nicméně existují i zdravější alternativy smažení, které jsou pro tělo mnohem lépe stravitelné a navíc vám zajistí stejně vynikající chuťový zážitek jako tradiční smaženky. Zkuste například použít pánev s nepřilnavým povrchem bez tuku nebo smažte vaše oblíbené jídlo na sucho v troubě. Další možností je použití tzv. zdravých tuků, jako je např. kokosový olej nebo avokádový olej, které mají pozitivní vliv na metabolismus a snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Vyzkoušejte tyto jednoduché triky a uvidíte, že i vaše oblíbené smaženky se dají připravit zdravěji!

Tipy na dochucení smaženek

"Zlepšete chuť vašich smaženek! Zde jsou tipy na dochucení, které zaručeně oslní vaše chuťové pohárky."

Jak podávat smaženky

Smaženky jsou oblíbeným pokrmem, který se dá podávat jako samostatné jídlo nebo jako příloha k hlavnímu chodu. Pokud chcete své smaženky podat tak, aby byly co nejchutnější a krásně vypadaly, je nutné dodržet několik zásad. Zde najdete několik tipů, jak podávat smaženky:

1. Nenechte je vychladnout - Smaženky jsou nejlepší hned po uvaření. Proto je ideální je podávat ihned po smažení.

2. Nakrájejte je na menší kousky - Když nakrájíme smaženky na menší kousky, zvýšíme tím jejich chuťovost a prezentaci.

3. Podávejte s omáčkou - K správnému servírování smaženek patří i vhodná omáčka. Nejoblíbenější jsou kečup, tartar nebo remulada.

4. Dekorujte - Smaženky mohou být ozdobeny např. listy čerstvého salátu pro krásnější prezentaci a osvěžující chuť.

S těmito tipy určitě dokážete své hosty překvapit a uchvátit chutí vašich skvěle připravených smaženek. Bon appétit!

Závěr a doporučení pro přípravu smaženek

Pokud chcete připravit skvělé smaženky, je důležité dodržet několik klíčových kroků. Za prvé, používání správného oleje a teploty je nezbytné. Za druhé, mějte na paměti, že různé druhy jídla potřebují odlišné trvání v procesu smažení. Pokud se snažíte o křupavou a zlatavou kůrku na smaženkách, dejte si na čas - nic není horšího než nedovařené nebo přepálené jídlo! Nakonec dbejte na bezpečnost a pozorujte proces smažení pečlivě. Sledujte postupný rozvoj vašich dovedností a zkuste experimentovat s různými druhy oleje a koření pro variaci v chuťových kombinacích. S těmito doporučeními se může stát z vaší domácí kuchyně oblíbená fritovna s dokonale připravenými pokrmy pro celou rodinu!

Publikováno: 22. 06. 2023

Kategorie: vaření

Autor: Oliver Vlček

Tagy: smaženky | typ smaženého jídla