Gulášová polévka z mletého masa: Víte, jak na dokonalou chuť s tajným kořením?
Vítejte u receptu na lahodnou gulášovou polévku z mletého masa! Pokud máte rádi kořeněné a chutné polévky plné aroma, jste na správné adrese. Tato polévka je ideální pro každou příležitost a krásně zahřeje i v chladných dnech. Postupujte podle našeho snadno následovatelného receptu a nechte se unést vůní koření a mletého masa.
Seznam surovin
Seznam surovin pro gulášovou polévku z mletého masa:
Postup přípravy
Postup přípravy gulášové polévky z mletého masa:
1. V hlubokém hrnci orestujte na oleji cibuli do sklovata.
2. Přidejte mleté maso a smažte jej asi 5 minut, dokud není dobře propečené.
3. Přisypte mletou papriku, kmín a česnek a restujte dalších 2 minuty.
4. Přidejte rajčatový protlak, vodu a kostku hovězího vývaru.
5. Nechte vařit asi 20 minut, aby se chutě spojily, občas promíchejte.
6. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory a petržel a vařte dalších 15 minut, dokud jsou zelenina i maso měkké.
7. Podle chuti dosolte, opepřete a podávejte s kousky chleba nebo knedlíkem.
Tuto gulášovou polévku si oblíbí každý milovník kořeněných jídel!
1. Příprava zeleniny
1. Příprava zeleniny pro gulášovou polévku z mletého masa
Přestože gulášová polévka je převážně masovým jídlem, zelenina hraje v její přípravě neméně důležitou roli. Pro správné složení a chuť této polévky je třeba vybrat vhodnou směs kořenových plodin a dalších druhů zeleniny.
Pro začátek si oloupejte 2 střední cibule a nakrájejte je na malé kousky. Do hrnce dejte rozpálit olej nebo máslo a na něm opékajte cibuli dozlatova. Poté přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku a nechte chvíli restovat.
Následně přidejte do hrnce jednu větší mrkev, oloupanou a nakrájenou na kostičky. Mrkev nejen dodá gulášové polévce pěknou oranžovou barvu, ale také jemnou sladkost. Kromě toho přidejte také 2 menší brambory oloupané a nakrájené na stejně veliké kostičky jako mrkev.
Další ingredience jsou již volitelné podle vaší chuti a dostupnosti: například 1/4 řapíku celeru, 1/2 papriky červené nebo zelené, půlka menšího kedlubnu nebo petrželovou nať. Zkrátka zvolte zeleninu, která se vám líbí a co máte doma k dispozici.
Všechny ingredience společně restujte asi 5 minut a potom redukujte teplotu na střední úroveň. Nálevem zalijte hrnce tak, aby ingredience byly ponořeny a dusili se po dobu dalších 5-10 minut. Výsledkem musí být zelenina, která je měkká a krásně propečená.
Zeleninu přidejte do polévky těsně před koncem vaření, aby zachovala svou strukturu a chuť. A to je všechno, co potřebujete k dokonalému gulášovému polévce s mletým masem!
2. Příprava mletého masa
Příprava mletého masa je klíčovým krokem při vaření vynikající gulášové polévky. Zde je několik tipů, jak připravit maso dokonale:
1. Vyberte kvalitní mleté maso - ideálně z hovězího masa, které má vyšší obsah tuku pro lepší chuť a konzistenci.
2. Přidejte cibuli, česnek a papriku - tyto ingredience pomohou dodat polévce bohatou chuť a aroma.
3. Důkladně promíchejte maso s kořením - použijte směs papriky, kmínu a nového koření pro skvělou chuť.
4. Osmažte maso na oleji nebo másle - to pomůže uvolnit chuť a vytvořit tmavou barvu.
5. Nalijte do hrnce vařící vodu nebo základku - dejte pozor, aby se neprobilo s přidanými ingrediencemi.
6. Vařte na střední teplotu po dobu 30 minut - to pomůže dokonale propojit chutě.
S tímto receptem na úspěch si můžete být jisti, že vaše gulášová polévka bude opravdu skvělá!
3. Vaření polévky
Rád/a vám pomohu s podnadpisem "3. Vaření polévky" pro recept na gulášovou polévku z mletého masa.
Tato chutná a aromatická polévka je plná mletého masa, koření a zeleniny. Je to skvělý způsob, jak se dobře najíst během chladných dnů. Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat trochu papriky, která dodá polévce ještě víc šmrncu.
Následujte tyto kroky k dokonalosti:
1. Rozpalte olej v hrnci a osmahněte cibuli dozlatova.
2. Přidejte mleté maso a smažte ho asi 5 minut nebo dokud nebude uvařené.
3. Přidejte rajčata, česnek, koření a osolte a opepřete podle chuti.
4. Přidejte nakrájenou mrkev a brambory a zalijte vodou nebo vývarem.
5. Nechte vařit asi 20-30 minut nebo dokud se zelenina nerozměkčí.
6. Přidejte další koření podle svých představ a dejte vařit dalších pár minut.
A voilà! Vaše gulášová polévka z mletého masa je hotová! Podávejte ji s křupavým chlebem nebo si ji užijte samotnou. Dobrou chuť!
Servírování
Servírování gulášové polévky z mletého masa
Gulášová polévka z mletého masa je vynikající pokrm, který si užijete nejen v chladných dnech. Aby byla vaše polévka perfektně servírována a vypadala lákavě, doporučujeme následující postup.
1. Vyberte vhodnou misku - Polévku podávejte ve velké misce, aby hostům stačila na více porcí. Miska by měla být dostatečně hluboká, aby se do ní vešly i další ingredience jako např. krutony, smetanovou šlehačku nebo kousek chleba.
2. Déle vroucí polévka - Gulášovou polévku podávejte horkou! V případě potřeby ji ohřejte např. v hrnci nebo mikrovlnce. Nebojte se jí dlouho vařit - s každým dalším dni zahuštění a okoření nabude na intenzitě.
3. Krásné barvy - Polévka není pouze o chuti, ale také o pohledu! Přidejte do ní různobarevnou zeleninu jako mrkev či petržel a ozdobte ji lístky čerstvé petržele nebo koriandru.
4. Dozdobte jí krutony - Kynuté šišky, kroutky nebo rovnou křupavý chleba nasucho jdou k této polévce výborně! Doplňte ji o další textury a chuťové vjemy.
5. Smetanová šlehavka - Tento doplněk podtrhne jemnou chuť guláše a zároveň ho uhladí. Stačí přidat menší hrst čerstvé nasekané pažitky a dokonalá polévka je servírována!
Nyní máte hotovo! Zůstaňte u vašich hostů, ochutnejte si svoji práci a ještě se mezi sebou porozumějte, který z doplňků jim chutná nejvíc. Přejeme vám dobrou chuť!
Tipy a triky
Pokud si rádi dopřejete bohatou a nasycující polévku, pak je gulášová polévka z mletého masa tou pravou volbou pro vás! Tuto pochoutku můžete snadno připravit doma a navíc ji můžete upravit podle své chuti díky různým kořením a bylinkám. Pokud se chcete inspirovat, rádi vám nabídneme několik užitečných tipů a triků na přípravu této lahodné polévky.
Závěr: Gulášová polévka z mletého masa je vynikající volbou pro milovníky aromatických koření a jemně mletého masa. Je to jednoduchý, ale velmi chutný pokrm, který se hodí na jakoukoliv příležitost. Kombinace papriky, kmínu a česneku dodává polévce bohatou chuť a vůni, které si určitě oblíbíte. Vyzkoušejte tuto lahodnou gulášovou polévku z mletého masa a užijte si okamžiky plné dobrého jídla a spokojenosti s vaší kuchyňskou kreativitou.
Publikováno: 15. 04. 2023
Kategorie: kuchyně