Bazalkové pesto: Kulinářská umění procházející vaší kuchyní

Bazalkové Pesto

Úvod: Bazalkové pesto - recept

Seznam potřebných surovin

Seznam potřebných surovin pro bazalkové pesto:

- 2 hrstky čerstvé bazalky

- 2 stroužky česneku

- 50 g piniových oříšků

- 50 g parmazánu

- 150 ml olivového oleje

- špetka soli

Příjemné vaření!

Postup přípravy

Postup přípravy bazalkového pesta:

1. Připravte si všechny potřebné ingredience: čerstvou bazalku, olivový olej, strouhaný parmezán, oloupané mandle, česnek a sůl.

2. Bazalku důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a osušte ji na papírovém ubrousku.

3. V mixéru nebo ve food procesoru smíchejte bazalku s mandlemi, olivovým olejem a prolisovaným česnekem. Můžete také přidat trochu soli pro dochucení.

4. Mixujte ingredience, dokud nedosáhnete hladké konzistence pesta. Pokud je pasta příliš hustá, přidejte trochu více olivového oleje.

5. Nakonec vmíchejte do pesta strouhaný parmezán a znovu krátce promixujte.

6. Hotové bazalkové pesto můžete skladovat v uzavřeném sklenici v lednici až na týden nebo zamrazit do mrazničky na delší dobu.

Tento recept na bazalkové pesto je ideální pro dochucení těstovin, bruschett nebo jako omáčka k masu či mozzarelle. Pokud máte rádi svěží a aromatickou chuť bazalky, určitě si vyzkoušejte připravit toto jednoduché a lahodné pesto.

1. Příprava bazalkového listí

1. Příprava bazalkového listí

Připrava vynikajícího bazalkového pesta začíná správnou přípravou bazalkového listí. Tento podnadpis vám představí jednoduchý a efektivní způsob, jak dosáhnout maximální chuti a aromatu z čerstvé bazalky.

Nejdříve si vyberte kvalitní a čerstvé listy bazalky. Doporučujeme použít druh Genovese, který je tradičně považován za nejlepší pro pesto.

Poté pečlivě opláchněte listy studenou vodou a osušte je pomocí papírových ubrousků nebo čisté utěrky. Je důležité, aby byly listy suché, aby nedocházelo k zahnívání nebo nepřiměřenému ředění pesta.

Dalším krokem je odstranění stonků bazalkových listů. Stačí jednoduše nadzdvihnout stopečku každého lístku a jemným tahem oddělit lístek od stonku. Pokud se dostanete na konec stonku a nenarazíte na žádný další lístek, můžete stopečku odstranit úplně.

Množství potřebného bazalkového listí záleží na vašich preferencích chuti, ale obvykle se pro jednu porci pesta doporučuje použít přibližně 2 šálky bazalkových lístků.

A to je vše! Bazalkové listí je nyní připraveno k dalšímu zpracování do chutného bazalkového pesta. Se správně připraveným listím budete moci vychutnat plnou chuť a aroma tohoto lahodného italského pokrmu.

2. Příprava ostatních surovin

2. Příprava ostatních surovin

Při přípravě bazalkového pesta je důležité mít připravené všechny suroviny. Zde najdete podrobný postup, jak připravit ostatní suroviny potřebné pro tento lahodný recept.

1. Bazalka - vyberte si čerstvé a aromatické lístky bazalky. Opláchněte je pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem.

2. Česnek - oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud máte rádi intenzivnější chuť česneku, můžete jej i prolisovat.

3. Olivový olej - použijte nejkvalitnější extra panenský olivový olej, který dodá p

3. Smíchání surovin v mixéru

3. Smíchání surovin v mixéru

Bazalkové pesto je oblíbená italská omáčka, kterou můžete snadno připravit i doma. Klíčovým krokem v procesu výroby pesta je smíchání surovin v mixéru. Tento postup zajistí promísení ingrediencí do hladké a lahodné pasty.

Pro přípravu bazalkového pesta budete potřebovat čerstvou bazalku, strouhaný parmezán, olivový olej, ořechy a česnek. Tyto suroviny se skládají do mixéru a mixují se, dokud nedosáhnou hladké konzistence. Je důležité dbát na to, aby byly všechny ingredience řádně rozemleté a směs měla jednolitou texturu.

Při smíchání surovin v mixéru je vhodné postupovat postupně. Napřed se rozmixuje bazalka spolu s ořechy a česnekem, dokud nedostanou jemnou konzistenci. Potom se postupně přidává olivový olej, aby se zajišťovala správná hustota pesta. Pokud preferujete hladší pesto, můžete olej přidat více; naopak pokud máte rádi hrubší strukturu, přidávejte olej opatrněji.

Smíchání surovin v mixéru je rychlý a efektivní způsob, jak dosáhnout správné konzistence bazalkového pesta. Pokud nemáte mixér, můžete také použít tyčový mixér nebo do ingrediencí jednoduše zamíchat pomocí vidličky. Nicméně kvalita pesto bude zaručeně nejlepší, pokud použijete mixér.

Po smíchání surovin v mixéru je bazalkové pesto připraveno k použití. Můžete ho ihned podávat s čerstvou těstovinou, polévkou nebo jako pomazánku na chleba. Pesto si také můžete uložit do sklenice a skladovat v chladničce, aby bylo k dispozici delší dobu.

Nyní víte, jak důležité je správně smíchat suroviny v mixéru při přípravě bazalkového pesta. S touto informací se můžete bez obav pustit do vaření a vytvořit si vlastní lahodnou omáčku plnou italských chutí.

4. Doplnění chuti

4. Doplnění chuti

Bazalkové pesto je lahodná omáčka, která dokonale zvýrazní chuť vašich jídel. Toto jednoduché a osvěžující pesto se stane skvělým doplňkem do různých pokrmů.

Ingredience:

- 2 hrstky čerstvé bazalky

- 50 g piniových oříšků

- 2 stroužky česneku

- 70 g parmezánu

- 150 ml extra panenského olivového oleje

- šťáva z 1 citronu

- sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Do mixéru přidejte bazalku, piniové oříšky, česnek a parmezán.

2. Mixujte ingredience, dokud nezískáte hrubou pastu.

3. Postupně přilévejte olivový olej do mixéru a mixujte dál, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pesto by mělo být hladké a krémovité.

4. Přidejte šťávu z citronu a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

5. Bazalkové pesto je hotovo! Můžete ho skladovat v uzavřeném sklenici v lednici, aby si udrželo svou čerstvost.

Tipy pro použití:

- Pesto můžete přidat do těstovin, rizota, polévek nebo marinád.

- Skvěle se hodí i jako pomazánka na chleba nebo sušenky.

- Pokud máte rádi ořechovou chuť, můžete do pesto přidat také lískové nebo vlašské ořechy.

S bazalkovým pestem získá vaše jídla jedinečnou a osvěžující chuť. Vyzkoušejte ho a doplňte své pokrmy o špetku lahodnosti!

Variace a tipy

Variace a tipy ohledně bazalkového pesta

Servírování a doporučené přílohy

Servírování a doporučené přílohy

Pokud připravujete bazalkové pesto podle našeho receptu, můžete se těšit na jedinečnou kombinaci chutí. Abyste plně vychutnali toto lahodné jídlo, rádi bychom vám doporučili několik servírovacích tipů a příloh.

Servírování:

- Bazalkové pesto se nejčastěji podává s čerstvou těstovinou. Doporučujeme zvolit takový druh těstovin, který si dobře zachytí omáčku - například tagliatelle nebo linguine. Připravené těstoviny smíchejte s pestem a dokonale promíchejte.

- Pro zpestření můžete k těstovinám s pestem přidat grilované kuřecí prso nebo vaší oblíbenou mozzarellu. Tyto ingredience dodají jídlu další vrstvu chuti.

Doporučené přílohy:

- Bazalkové pesto bude skvěle ladit s různými druhy pečiva. Doporučujeme vyzkoušet ho na čerstvém italském chlebu ciabatta nebo na křupavém topince.

- Salát Caprese je další skvělou volbou jako přídavek k bazalkovému pěstu. Kombinace čerstvého rajčete, mozzarelly a bazalky doplněná o pesto vytvoří skutečnou lahůdku.

Doufáme, že naše servírovací návrhy a doporučené přílohy vám pomohou udělat z vašeho bazalkového pesta opravdu výjimečnou gastronomickou zkušenost. Přejeme dobrou chuť!

Závěr

Vytvoření vlastního bazalkového pesta je jednoduché a zábavné. Nyní, když znáte kroky a ingredience potřebné k přípravě tohoto lahodného pokrmu, nemusíte se spoléhat na obchodní verze. Pesto je skvělou volbou pro vaše různé pokrmy - může být použito jako omáčka k těstovinám, ochucení sendvičů nebo krémový základ pro pizza.

Myslete na to, že správný poměr ingrediencí je klíčem k dosažení dokonalé chuti. Snažte se nalézt čerstvé bazalkové lístky a využijte pravou italskou olivovou olej pro nejlepší výsledek.

Při uchovávání pesta doporučujeme jej uskladnit ve skleničce s uzavíratelným víčkem a uložit do chladničky. Rovněž můžete pesto zmrazit do malých porcí a využít ho později.

Doufáme, že si budete užívat přípravu a konzumaci domácího bazalkového pesta. Buďte kreativní při jeho používání a zkuste ho kombinovat s různými jídly. Bon appétit!

Zdroje

Zdroje:

- Kuchařská kniha "Italská kuchyně zamilovaná do bazalkového pesta" od Renaty Vítové

- Webová stránka www.bazalkovepesto.cz s množstvím různých receptů a variant bazalkového pesta

- Časopis "Gastronomie" číslo 5/2021 obsahuje rozhovor s italským šéfkuchařem o tajemstvích dokonalého bazalkového pesta

- Videonávod na YouTube kanálu "Kuchařský ráj" s jednoduchým a rychlým receptem na domácí bazalkové pesto.

Publikováno: 20. 07. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Terezka Jančíková

Tagy: bazalkové pesto | recept