Zažijte chuťovou explozi s kuchařským mistrovským kouskem - Gordon Bleu

Gordon Bleu

Co je to gordon bleu

Gordon bleu je kuchařský výraz, který označuje pokrm z kuřecího nebo vepřového masa. Jeho hlavní charakteristikou je plnění masem, sýrem a šunkou nebo slaninou. Následně se toto plněné maso obaluje v mouce, vejci a strouhance a smaží na oleji či másle. Gordon bleu se tradičně podává s vařenými bramborami, rýží nebo zeleninovou přílohou jako je například hrášek nebo mrkev. Je oblíbeným jídlem po celém světě díky svému bohatému a chutnému obsahu.

Historie gordon bleu

Historie gordon bleu sahá až do 19. století, kdy se tento kuchařský výraz poprvé objevil ve francouzské kuchyni. Původně se jednalo o pokrm z kuřecího masa, který byl plněn uzeným šunkovým sýrem a zapečen v troubě. Postupem času se recept rozšířil i na jiná masová jídla, jako například vepřové nebo telecí. V současnosti je gordon bleu oblíbeným jídlem nejen ve Francii, ale také v mnoha dalších zemích po celém světě, včetně České republiky.

Klasický recept na gordon bleu

Klasický recept na gordon bleu je neodmyslitelnou součástí kuchařského repertoáru. Tento švýcarský pokrm se skládá z řízečku plněného šunkou a sýrem, který se obalí vaječným pyré a strouhankou a poté se osmaží na pánvi. Vynikajícím doplňkem jsou bramborové hranolky a zeleninová salátová směs. Pokud chcete vašim blízkým udělat radost, vyzkoušejte tento tradiční recept na gordon bleu. Vaše chuťové buňky určitě budou nadšené!

Různé varianty gordon bleu (např. s různými druhy sýra nebo masem)

Různé varianty gordon bleu jsou skvělou možností, jak si pochutnat na této klasické francouzské specialitě. Pokud máte rádi sýr, můžete si vybrat mezi různými druhy, jako je například ementál nebo gouda. Pokud preferujete maso, můžete vyzkoušet různé varianty s kuřecím nebo vepřovým masem. Ať už si zvolíte jakoukoli variantu, jistě se tuto lahodnou pochoutku užijete!

Tipy na přílohy k gordon bleu

Pokud si chystáte výborného gordon bleu, nezapomeňte na to, že kvalitní přílohy budou hrát klíčovou roli při dokonalém gastronomickém zážitku. Následující tipy a nápady Vám pomohou vybrat ty nejchutnější a nejvhodnější přílohy k Vašemu jídlu.

Jak podávat gordon bleu

Jak podávat gordon bleu

Gordon bleu je tradiční kuchařské jídlo, které má svůj původ ve francouzské kuchyni. Jedná se o plátek kuřecího masa, který je naplněný sýrem a šunkou. A jak ho nejlépe podat?

Gordon bleu je obvykle servírován s bramborovou kaší a zeleninovou přílohou. Doporučujeme také polévku jako předkrm, aby se chuťové pohárky hostů rozehřály na maximum.

Při servírování gordon bleu můžete použít dekorativní talíře a ozdobit pokrm levandulovými květy nebo petrželkou. Na talíři lze také vytvořit malou zahradničku z rajčat či okurek pro extra efekt.

Nezapomeňte na jednoduché potravinové pravidlo: oči jedí taky! Čím hezčí a pestřejší prezentace na talíři, tím více budou vaši hosté nadšeni.

Zajímavosti o gordon bleu

Gordon Bleu, klasické francouzské jídlo, které se stalo oblíbeným po celém světě. Toto jídlo má mnoho výjimečných vlastností, které ho odlišují od ostatních tradičních pokrmů. Pokud vás zajímá historie tohoto jídla a co všechno se skrývá pod tímto označením, přečtěte si naše zajímavosti o gordon bleu níže!

Závěr a doporučení pro přípravu gordon bleu.

Závěr a doporučení pro přípravu gordon bleu

Pokud se chystáte na přípravu klasického francouzského jídla - gordon bleu, máme pro vás několik tipů a doporučení. Nejlepší výsledek dosáhnete použitím kvalitního masa, například telecího nebo kuřecího řízečku, který nakrájíte na tenké plátky.

Následně do středu každého plátku maso posypejte sýrem, šunkou a bylinkami podle vašeho gusta. Rozložte maso tak, aby zakrylo celou náplň a pevně utlučte okraje pomocí špičky nože.

Poté obalte řízek nejdřív v mouce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhankách. V pánvi rozehřejte dostatek oleje nebo másla a řízek osmahněte z obou stran dozlatova.

Podávejte ho teplý s bramborovou kaší nebo hranolkami a zeleninovým salátem. Doufáme, že naše rady vám pomohou připravit skvělý gordon bleu jako profesionál!

Publikováno: 25. 05. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Zdeněk Černýk

Tagy: gordon bleu | kuchařský výraz