Vybíráme ty nejlepší sklenice na rum do vaší kuchyně

Sklenice Na Rum

Typy sklenic na rum

Pro plné vychutnání chuti a aroma rumu je důležitá i správná sklenice. Existuje několik typů, z nichž každý vyzdvihuje jiné vlastnosti nápoje.

Mezi nejoblíbenější patří sklenice typu Tumbler. Jsou široké s tlustým dnem a hodí se pro rumy s výraznější chutí, které se pijí s ledem. Led pomalu taje a uvolňuje aroma rumu.

Pro milovníky jemnějších rumů se hodí spíše sklenice na koňak s baňatým tvarem a zúženým hrdlem. Tyto sklenice, někdy nazývané i Snifter, koncentrují aroma do horní části a umožňují vychutnat si komplexnější chuťové tóny.

Pro degustaci rumu se používají degustační sklenice podobné těm na víno. Jsou užší a vyšší, což umožňuje lépe posoudit barvu, vůni a chuť rumu.

Ať už si vyberete jakoukoli sklenici, nezapomeňte, že nejdůležitější je vychutnat si svůj oblíbený rum.

Výběr správné sklenice

Víno je nápoj plný chutí a vůní a správná sklenice dokáže jeho vlastnosti ještě více podtrhnout. Tvar sklenice ovlivňuje, jak se víno rozvine na jazyku a jak se uvolňují jeho aromata.

Pro červená vína se hodí sklenice s větším objemem a širším hrdlem, které umožní vínu dýchat a rozvinout plnost chuti. Například Cabernet Sauvignon si nejlépe vychutnáte ze sklenice typu Bordeaux. Pro lehčí červená vína, jako je Pinot Noir, zvolte sklenici s užším hrdlem, která udrží jemné aroma.

Bílá vína preferují užší sklenice s menším objemem, aby si udržela svěžest a ovocnost. Chardonnay se bude vyjímat ve sklenici s širším hrdlem, zatímco Sauvignon Blanc ocení užší tvar.

Pro šumivá vína, jako je Champagne, jsou ideální úzké a vysoké sklenice typu flétna, které udrží bublinky déle ve víně.

Výběr správné sklenice je otázkou osobního vkusu, ale dodržování základních pravidel vám zaručí, že si víno vychutnáte naplno.

Vliv sklenice na chuť

Sklenice, ze které pijeme víno, pivo nebo i vodu, může překvapivě ovlivnit naše vnímání chuti. Tvar sklenice, šířka hrdla a další faktory ovlivňují, jak se nápoj dostává do úst a stimuluje naše chuťové pohárky.

U vína je to známý fakt. Široké sklenice s baňatým tvarem se používají pro červená vína, aby se rozvinula jejich aromata. Naopak úzká hrdla u sklenic na bílé víno pomáhají udržet svěžest a ovocné tóny.

Pivo si zase nejlépe vychutnáme ze sklenice, která mu umožní "dýchat" a vytvořit bohatou pěnu. Typická "půllitrovka" není jen tak náhodná.

I obyčejná voda chutná lépe z tenké sklenice s úzkým hrdlem, protože se tak dostává přímo na jazyk a osvěží nás.

Péče o sklenice na rum

Sklenice na rum si zaslouží speciální péči, aby vám dlouho vydržely a váš oblíbený nápoj si v nich vychutnáte naplno. Po každém použití je důkladně umyjte teplou vodou a saponátem. Vyhněte se však drátěnkám a abrazivním prostředkům, které by mohly sklo poškrábat. Pro dokonalý lesk je oplachujte v čisté vodě a nechte je volně uschnout dnem vzhůru na utěrce. Sklenice na rum skladujte na suchém a chladném místě, nejlépe v uzavřené skříňce, kde nebudou vystaveny prachu a slunečnímu záření. Pokud máte sklenice s dekorem, zkontrolujte si pokyny výrobce, zda jsou vhodné do myčky.

Publikováno: 04. 06. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Zuzana Šmídová

Tagy: sklenice na rum | sklenice určená k servírování rumu