Tortila: Kouzlo Latinské Ameriky přímo do tvé kuchyně!

Tortila

Tortila je typické jídlo středoamerické a mexické kuchyně, které se v posledních letech stalo velmi populárním i v jiných částech světa. Jedná se o tenkou placku z pšeničné nebo kukuřičné mouky, kterou můžeme plnit různými pochutinami - od kuřecího masa přes fazole až po avokádový krém. Tento chutný pokrm si tak získal srdce mnoha lidí díky své všestrannosti a bohatosti na chuťové kombinace. V tomto článku se podíváme blíže na historii a tradiční způsob přípravy této lahodné delikatesy.

Historie tortily

Tortila je tradiční jídlo, které má svůj původ v Mexiku. Historie této placky sahá až do doby před příchodem Španělů do Ameriky, kdy ji domorodci používali jako hlavní zdroj potravy. Tehdy se tvořila z kukuřičné mouky a byla spíše tlustší než dnes. S příchodem Španělů se receptura tortily rozšířila o další ingredience, jako je pšeničná mouka, což později vedlo k vzniku tvaru tortilly, jak ji známe dnes.

Původní mexická tortilla se vyrábí z masa žluté kukuřice "maiz", jemně mleté a smíchané s trochu vody a válečkem vyválcnuté na place (tzv. metate). Tato masa se následně vypravuje ve speciálním hrnci nahuatl nazývaném "comal". Tortilly se rychle staly oblíbeným jídlem po celém Mexiku a postupně se exportovaly i do dalších zemí světa.

Dnes existuje více druhů tortill, od bílé pšeničné po žlutou kukuřičnou nebo dokonce sladkou. Jsou vynikajícím doplňkem pro burritos, tacos nebo quesadilly a také samostatně s různými příchutěmi jako jsou například salsy. Jako součást mexické kuchyně jsou tortilly jedním z nejoblíbenějších jídel po celém světě a stále si udržují svůj význam v kulturním dědictví Mexika.

Základní složení

Tortila je oblíbené jídlo pocházející z mexické kuchyně, které se skládá ze základních složek – mouky, vody a soli. Mouka používaná na výrobu tortil bývá tradičně z kukuřice, ale často se používají i jiné druhy mouky jako pšeničná nebo žitná. Pro snadnou manipulaci a tvarování je důležité dodržet správné poměry mezi jednotlivými složkami a udržet vlhkost těsta. Kromě toho mohou být do těsta přidány další ingredience jako např. olej, máslo nebo koření podle preferencí receptu. Důležité je také správné upečení tortil, aby byly dostatečně pružné a nemastné. Správné složení tedy hraje klíčovou roli při přípravě této lahodné speciality.

Příprava těsta

Při přípravě tortil je důležité mít správné těsto. Běžně se pro tortily používá pšeničné nebo kukuřičné těsto, které se vyrábí z mouky smíchané s vodou, olejem a solí. Po smísení surovin se těsto hněte, aby bylo pružné a snadno se s ním pracovalo. Poté se rozdělí na menší kousky, které se válečkem vyválí na tenké placky a tepelně opracují na pánev či grilovací plochu. Kromě základních ingrediencí lze těsto obohatit o další koření, jako například koriandr nebo papriku, aby mělo jídlo zajímavou chuťovou kombinaci. S dobrou přípravou těsta bude vaše tortila skvěle chutnat a bude ideálním doplňkem různých mexických jídel.

Rolování a pečení

Rolování a pečení jsou klíčové kroky při přípravě lahodné tortily. Tortila je tradiční mexické jídlo, které se vyrábí z pšeničné mouky, vody a soli. Těsto se nejprve vyválí do tenkých placků a poté se opékají na pánvi nebo speciálním roštu. Jakmile jsou hotové, mohou být naplněny širokou škálou ingrediencí, jako jsou fazole, maso, zelenina nebo sýr. Poté se tortila sroluje a podává se teplá. Rolování a pečení jsou důležité pro dobrý výsledek - správně upečená tortila by měla být měkká a pružná na dotek, s lehce křupavou vnější vrstvou.

Různé druhy tortil

Tortila je tradiční jídlo pocházející z Latinské Ameriky, které se v posledních letech stalo oblíbeným pokrmem po celém světě. Existuje mnoho druhů tortil, které se liší jak svou velikostí, tak i složením a použitím.

Nejčastěji se vyrábí kukuřičné tortily s průměrem kolem 15 cm, které jsou typické například pro mexickou kuchyni. Tyto tortily jsou ideální pro přípravu tacos nebo quesadillas, ale mohou být také použity jako omáčka k polévkám či gulášům. Dalším druhem je pšeničná tortila, která má větší průměr a slouží jako základ pro burrito nebo fajitas.

Existují také různé variace na tradiční recept, jako jsou například špenátové tortily nebo tortily s různými kořenitými přísadami. Pro milovníky sladkých jídel pak existují i tortily s ovocem nebo čokoládou.

Důležité je také zmínit možnosti bezlepkových a veganských variant pro ty z nás s určitými diety. Bez ohledu na to, jaký druh tortil preferujete, jedno je jisté – existují různé druhy, které mohou být optimalizovány podle vašich chutí a potřeb.

Použití tortil v kuchyni

Tortily jsou ve světě kuchyně velmi populární a využívají se především v latinskoamerické kuchyni. Tyto placky z mouky, vody a soli jsou sice jednoduché na přípravu, ale svým hebkým a chutným charakterem se hodí jako doplněk téměř ke každému pokrmu. Můžete je naplnit masem, salsou, fazolemi nebo zeleninou a vytvořit tak různorodá jídla jako tacos, burritos nebo enchiladas. Obvykle jsou tortily opékány na pánvi bez tuku a servírují se teplé spolu s dalšími ingrediencemi, které dodávají jednoduchému jídlu na chuti i zajímavosti. Pokud máte rádi bystrou kuchařku a potřebujete ve vaší kuchyni něco snadného a rychlého, potom by tortily mohly být pro vás tou pravou volbou!

Oblíbené recepty s tortilami

Tortily jsou v dnešní době velmi oblíbené a často používané v kuchyni. Jejich univerzálnost a chuťové vlastnosti umožňují vytvořit mnoho zajímavých receptů, které se stanou neodmyslitelnou součástí vašeho jídelníčku. Mezi nejoblíbenější recepty s tortilami patří například tacos, burritos nebo quesadillas. Tyto pokrmy lze snadno připravit s různým druhem masa, zeleniny a salsami podle vašeho gusta. Pro vegetariány jsou ideální recepty s fazolemi, houbami nebo brokolicí. Tortily je také možné použít jako obal pro různá finger food jídla jako jsou nachos s guacamolem, rolky plněné šunkou a sýrem nebo chili con carne dip. Pochutnat si na tortilách může celá rodina a tato jídla lze snadno upravit pro velké oslavy nebo pro jednoduchý večerní snack u televize.

Závěrem lze říci, že tortila je více než jen jednoduché jídlo. Je to kulinářské umění, které se vyvinulo v různých částech světa a které je oblíbené po celém světě. Odtud si mohou lidé vzít inspiraci a přidat svůj osobitý styl do přípravy. Tortila je snadné a chutné jídlo, které mohou být servírovány v mnoha různých způsobech - od jednoduchých plnění až po komplexní mexická jídla. Pokud hledáte něco nového a zajímavého pro vaše další večeře, tortila by mohla být tou správnou volbou!

Zdroje

Existuje mnoho zdrojů, které slouží k výrobě lahodné tortily. Hlavním zdrojem jsou kukuřičné nebo pšeničné mouky, které se smíchají s vodou a solí. Dále se používají různé druhy masa, jako například hovězí, kuřecí nebo vepřové. Zelenina jako rajčata, papriky či cibule přidává do tortily další chuť a barvu. Kromě toho se pro zpestření používají různé druhy omáček jako guacamole, salsa nebo tzatziki. Tyto ingredience společně tvoří základní složky pro výrobu tradiční mexické tortily, ale recepty se mohou lišit podle regionu a preference jednotlivých kuchařů.

Publikováno: 31. 10. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Zuzana Šmídová

Tagy: tortila | jídlo