Španělské tapas: Malé pokrmy plné chuti pro skvělý zážitek s jídlem

Tapas

Co jsou tapas?

Tapas jsou malé pokrmy, které pocházejí ze Španělska. Jsou to chutné a lahodné kousky, které se podávají jako předkrm nebo s nápoji. Slovo "tapas" v překladu znamená "pokrmy na talíři". Tapas jsou oblíbené pro svou rozmanitost a možnost ochutnat různé druhy jídel najednou. Tato tradice se stala populární nejen ve Španělsku, ale také po celém světě. Lidé si užívají tapas jako společenský zážitek, kdy mohou sdílet a ochutnat různé speciality.

Historie tapas

Historie tapas sahá až do 16. století, kdy se začaly podávat v hospodách ve Španělsku. Původně šlo o malé porce jídla, které se podávaly spolu s nápoji jako překvapení pro hosty. Tapas měly zabránit opilosti a udržet hosty déle v hospodě. Postupem času se tapas staly nedílnou součástí španělské kultury a gastronomie. Dnes jsou tapas oblíbeným způsobem stravování, který umožňuje ochutnat různé chutě a kombinace jídel.

Typické ingredience používané v tapas

Typické ingredience používané v tapas jsou základem pro vytvoření autentických španělských chutí. Mezi nejběžnější patří olivy, sýry (např. manchego), chorizo (pikantní španělská klobása), serrano šunka, mořské plody (např. krevety, mušle), rajčata, papriky a česnek. Dalšími oblíbenými ingrediencemi jsou například arašídy, mandle, ořechy a sušené ovoce. K přípravě tapas se také často používají bylinky a koření jako je olivový olej, octy (např. sherry ocet) a různé druhy paprikových koření. Tyto ingredience spolu tvoří bohatou paletu chutí a vůní, které jsou charakteristické pro tradiční španělskou kuchyni a dávají tapas jejich unikátní charakter.

Nejznámější druhy tapas

Nejznámější druhy tapas jsou vynikající příklady španělské kuchyně plné chuti a rozmanitosti. Mezi nejoblíbenější patří Patatas Bravas, což jsou smažené brambory podávané s pikantní omáčkou. Dalším oblíbeným druhem je Tortilla Española, což je španělský bramborový omelet s cibulí. Gambas al Ajillo jsou krevety smažené na olivovém oleji s česnekem a chilli. Pimientos de Padrón jsou malé zelené papričky osmažené na olivovém oleji a posolené mořskou solí. Jamón Serrano je tradiční sušená šunka, která se často podává jako tapas. A samozřejmě nemůžeme zapomenout na Pan con Tomate, což je chléb potřený rajčaty a pokapaný olivovým olejem. Tyto druhy tapas jsou jen několik příkladů bohatého spektra chutí, které můžete ochutnat při objevování světa španělských tapas.

Jak se připravují tapas?

Příprava tapas je jednoduchá a zároveň kreativní. Základem je kombinace čerstvých surovin, které se snadno připravují. Nejčastěji se používají ryby, mořské plody, maso, sýry, zelenina a různé druhy chleba. Tapas mohou být grilované, smažené nebo pečené.

Důležitou součástí přípravy tapas je také výběr vhodných koření a bylinek, které dodají pokrmům bohatou chuťovou paletu. Typickými ingrediencemi jsou olivový olej, česnek, cibule, paprika a šafrán.

Při přípravě tapas se klade důraz na estetiku podávání. Pokrmy jsou malé porce servírované na malých talířcích nebo prkénkách. Důležité je také správně sladit jednotlivé chutě a textury jednotlivých ingrediencí.

Každý region ve Španělsku má svou vlastní specialitu v přípravě tapas. Například Andalusie je známá pro své gazpacho a placky s bramborami (tortilla española), zatímco Katalánsko nabídne lahodné krusty s rajčaty (pa amb tomàquet) a plněné papriky (pimientos del piquillo).

Příprava tapas je také skvělou příležitostí k experimentování s různými kombinacemi chutí a ingrediencí. Každý si může vytvořit své vlastní oblíbené tapas recepty a být kuchařem ve vlastní kuchyni.

Oblíbené tapas recepty

Oblíbené tapas recepty nabízejí pestrou škálu chutí a kombinací. Mezi nejoblíbenější patří bruschetta s rajčaty a bazalkou, kde se na opečený chléb pokládá směs nakrájených rajčat, olivový olej a čerstvá bazalka. Dalším oblíbeným receptem je tortilla española, což je španělský bramborový omelet s cibulí. Tento pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a skvěle chutná. Pro milovníky mořských plodů jsou ideálním výběrem gambas al ajillo, tedy krevety opékané na pánvi s olivovým olejem, česnekem a chilli papričkou. Pro vegetariány jsou vhodné například patatas bravas, což jsou smažené brambory podávané s pikantní omáčkou, nebo pan con tomate, kde se opečený chléb potírá rajčaty a posype solí. Tyto recepty vám umožní si vychutnat autentické španělské tapas i doma.

Jaké nápoje se podávají s tapas?

Když si vychutnáváte tapas, není to jen o jídle, ale také o pití. V Španělsku je běžné podávat tapas s různými druhy nápojů, které dokonale doplňují chuť a atmosféru. Mezi nejoblíbenější nápoje patří víno a pivo. Klasickým španělským vínem k tapas je sherry, které se často podává s olivami, sardinkami nebo plátky šunky. Další oblíbenou volbou je sangria - osvěžující směs vína, ovoce a džusu. Pokud preferujete pivo, můžete si vybrat z mnoha druhů španělských piv, jako je například Estrella Damm nebo Mahou. Pro ty, kteří nemají rádi alkoholické nápoje, jsou ideálním doplňkem tapas také nealkoholické možnosti jako limonáda nebo minerální voda s příměsí citronu či pomeranče. Nezapomeňte si vychutnat skleničku vhodného nápoje spolu s vašimi oblíbenými tapas!

Jaké jsou nejlepší restaurace na tapas?

V Španělsku je mnoho skvělých restaurací, které nabízejí autentické tapas. Mezi nejlepší patří například "El Quim de la Boqueria" v Barceloně, který se nachází na slavném trhu La Boqueria a nabízí širokou škálu čerstvých mořských plodů. Další populární restaurací je "Casa Labra" v Madridu, která je známá svými tradičními tapas jako jsou bacalao (sušený treska) a croquetas (krokety). V Seville se můžete vydat do restaurace "Eslava", která je oceněna Michelinovou hvězdou a nabízí moderní interpretaci tradičních tapas. Pokud hledáte restauraci s krásným výhledem, doporučujeme "Terraza Martín Berasategui" v San Sebastianu, kde si můžete vychutnat tapas při pohledu na moře.

Tapas jako společenský zážitek

Tapas jsou nejen chutné pokrmy, ale také společenský zážitek. Ve Španělsku je běžné sdílet tapas s přáteli a rodinou. Tato tradice vytváří příjemnou atmosféru a umožňuje lidem si užít jídlo společně.

Při konzumaci tapas se často používají malé talířky a každý si může vybrat několik různých druhů pokrmů. Tím se otevírá prostor pro diskuzi a sdílení dojmů z jednotlivých chutí.

Navíc, když se tapas podávají ve více kolech, může se každý host těšit na nové překvapení na talíři. To vytváří vzrušení a zvyšuje interakci mezi hosty.

Společenský charakter tapas je také viditelný ve španělských restauracích, kde často najdete barovou atmosféru a živou hudbu. Lidé se schází, aby si vychutnali tapas, popili dobré víno nebo pivo a uvolnili se po náročném dni.

Tento společenský aspekt tapas je jedním z důvodů, proč jsou tak oblíbené po celém světě. Lidé si u nich mohou vychutnat nejen skvělé jídlo, ale také si užít příjemný večer s přáteli a rodinou.

Tapas jsou tedy nejen gastronomickým zážitkem, ale také způsobem, jak se lidé propojí a sdílejí radost ze společného stolování.

Tapas jsou nejen malé pokrmy plné chuti, ale také způsob života ve Španělsku. Jejich historie sahá až do 13. století, kdy se začaly podávat jako přikrmové porce ke sklenkám vína. Dnes jsou tapas oblíbeným způsobem stravování po celém světě.

Typické ingredience používané v tapas jsou často olivy, sýry, šunka, ryby a mořské plody. Nejznámější druhy tapas zahrnují tortillu españolu (bramborovou omeletu), gambas al ajillo (krevety na česneku) a patatas bravas (pečené brambory s pikantní omáčkou).

Příprava tapas je jednoduchá a rychlá. Většinou se jedná o jednoduché kombinace surovin, které se rychle osmahnou nebo upraví na pánvi. Oblíbenými recepty jsou například chorizo vínem, pan con tomate (chleba s rajčaty) nebo albóndigas (španělské masové kuličky).

K tapas se tradičně podávají různé nápoje. Mezi nejoblíbenější patří španělské víno, sangria (víno s ovocem) nebo cerveza (pivo). Tyto nápoje dokonale doplňují chuťovou paletu tapas.

Nejlepší restaurace na tapas se nachází především ve španělských městech jako Barcelona, Madrid a Sevilla. Zde si můžete vychutnat autentické tapas připravené podle tradičních receptů.

Tapas jsou také skvělým společenským zážitkem. Španělé si je oblíbili pro jejich sociální povahu - sdílení malých pokrmů mezi přáteli a rodinou. Při konzumaci tapas se lidé více propojí a vytvoří si nezapomenutelné vzpomínky.

Celkově lze říci, že tapas jsou chuťovou explozí z Španělska. Jejich bohatá historie, jednoduchost přípravy a společenský charakter je činí oblíbenými po celém světě. Pokud toužíte po novém gastronomickém zážitku, neváhejte ochutnat tyto lahodné malé pokrmy plné chuti.

Publikováno: 02. 02. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Zdeněk Černýk

Tagy: tapas | španělské malé pokrmy