Sklenice na šampaňské: Elegantní doplněk pro vaši kuchyni

Sklenice Na Šampaňské

Historie sklenic na šampaňské

Historie sklenic na šampaňské sahá až do 17. století, kdy se začalo pít šampaňské ve Francii. Původně se šampaňské podávalo ve sklenicích s plochým dnem, aby se nedalo odložit a hosté nemohli ztratit přehled o svém pití. Postupem času se design sklenic vyvíjel a dnes máme různé typy sklenic, které zdůrazňují chuť a vůni šumivého vína. Sklenice na šampaňské jsou tak nejen praktickým nádobím pro pití, ale i elegantním doplňkem pro každou slavnostní událost.

Různé druhy sklenic na šampaňské

Existuje mnoho různých druhů sklenic na šampaňské, které se liší svým tvarem a designem. Nejběžnější jsou flute sklenice s vysokým a úzkým tvarem, který pomáhá udržet perlivost nápoje déle. Tulipánové sklenice mají tvar květu tulipánu a umožňují lépe vnímat aroma šampaňského. Coupe sklenice s plochým dnem byly oblíbené ve 20. století, ale dnes se používají spíše pro servírování koktejlů nebo dezertních vín. Každý typ sklenice může ovlivnit zážitek z pití šampaňského, proto je důležité vybrat správný typ podle osobní preference.

Jak správně vybrat sklenice na šampaňské

Při výběru sklenic na šampaňské je důležité dbát na několik faktorů. Sklenice by měly být vyrobeny z tenkého, bezbarvého skla, které umožní plně projevit jemné bublinky a vůni šampaňského. Tvar sklenice by měl být dlouhý a úzký, aby se zachovala chuťová rovnováha nápoje. Důležitá je také výška nožičky, aby se šampaňské udrželo chladné co nejdéle. Při výběru sklenic volte spíše klasický tvar před extravagantními designy, které mohou ovlivnit chuťové vnímání nápoje.

Jak správně servírovat šampaňské

Při servírování šampaňského je důležité dbát na správnou teplotu nápoje. Šampaňské by mělo být podáváno chlazené, ideálně mezi 7-9 °C. Před nalitím do sklenice je vhodné otřít krk láhve suchým hadříkem, aby se zabránilo nechtěnému stékání bublin a zachovala se chuť nápoje. Při nalévání šampaňského do sklenice je doporučeno držet sklenici skloněnou pod úhel asi 45 stupňů, aby se minimalizovalo tvorba pěny a udržela si vůně a chuť.

Jak pečovat o sklenice na šampaňské

Pečlivá péče o sklenice na šampaňské je klíčová pro zachování jejich krásy a kvality. Sklenice by měly být ručně myty teplou vodou a jemným čisticím prostředkem. Důležité je důkladné opláchnutí sklenic, aby nezůstaly žádné zbytky čisticího prostředku. Sklenice by měly být vysušeny do sucha čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou, ideálně bez použití utěrky s vůní aviváže, která by mohla ovlivnit chuť nápoje. Skladování sklenic by mělo být ve stojanech určených pro sklenice na šampaňské, aby nedocházelo k poškození hran skleniček.

Tipy na zajímavé designy sklenic na šampaňské

Tipy na zajímavé designy sklenic na šampaňské mohou být inspirací pro vaši kuchyni. Můžete zvolit tradiční šampaňské flétny s úzkým hrdlem, které udržují perlivost nápoje déle. Pro moderní touch si můžete vybrat sklenice s kulatějším tvarem nebo dokonce s různými barevnými odstíny. Sklenice s ozdobnými detaily či s přidanými křišťálovými kamínky pak dodají eleganci vašemu servisu. Nezapomeňte, že správná sklenice dokáže ještě více zdůraznit chuť a vůni šampaňského.