Pekáč: Tajemství křupavé kůrky a šťavnatého masa

Pekáč

Historie pekáče

Pekáč je v každé pořádné kuchyni naprosto nezbytný. Jeho kořeny sahají až do dávných dob, kdy naši předkové začali pracovat s kovy. Než se objevily kovové nádoby, používali lidé na pečení hlavně hliněné pekáče, ve kterých připravovali základní pokrmy jako chleba nebo placky přímo na ohništi. S postupem času se pekáče měnily a vylepšovaly. Do kuchyní se dostávaly nové varianty z kovu, litiny a později přibyly i ty se smaltovaným povrchem. Každý typ pekáče měl svoje pro a proti, ale všechny měly společný účel - dopřát jídlu rovnoměrné propečení a krásnou zlatavou barvu. V současnosti máme na výběr spoustu druhů, od obyčejných plechových až po nejnovější silikonové modely. Ať už si vyberete jakýkoliv, určitě vám pomůže vykouzlit skvělé pochoutky.

Materiály pro výrobu

Když vybíráte pekáč do kuchyně, máte na výběr z různých materiálů, a každý z nich má svoje pro a proti. Hodně lidí si oblíbilo smaltované pekáče, protože se v nich nic nepřipaluje a super se myjí. Skleněné pekáče jsou sice trochu křehčí, ale zase v nich krásně vidíte, jak se jídlo peče, a teplo vedou jedna báseň. Litinové pekáče jsou naprostá klasika - vydrží fakt věčnost a jídlo se v nich peče rovnoměrně, i když se o ně musíte trochu víc starat. No a pak tu máme nerezové pekáče, které frčí v moderních kuchyních - jsou odolné, snadno se udržují a ještě k tomu skvěle vypadají. Při výběru myslete hlavně na to, co nejčastěji vaříte, jak moc se chcete o pekáč starat a samozřejmě taky na to, aby se vám líbil.

Typy pekáčů

Když se vydáte do kuchyňských potřeb, určitě vás překvapí, kolik různých pekáčů tam najdete. Každý je jiný - ať už jde o materiál, tvar nebo velikost. Než si nějaký vyberete, zamyslete se, co v něm budete nejčastěji péct. Skleněné pekáče se skvěle hodí na zapečená jídla, buchty nebo maso, které pečete na nižší teplotu. Nemusíte se bát, že je poškrábete, a umyjete je raz dva. Keramické pekáče jsou známé tím, že dobře vedou a drží teplo. Jídlo se v nich propeče krásně rovnoměrně a zůstane dlouho teplé. Pokud hledáte něco na sladké i slané pečení, sáhněte po plechovém pekáči s nepřilnavým povrchem. Je lehký a dobře se s ním zachází. Na jemné zákusky jsou pak perfektní silikonové formy. Zvládnou vysoké teploty a hotové dobroty z nich krásně vyklopíte. A jestli máte speciální přání, určitě si vyberete - existují třeba pekáče přímo na chleba, bábovky nebo muffiny.

Výhody pečení v pekáči

Kdo by neznal pekáč - nepostradatelného pomocníka v každé pořádné kuchyni. Když se rozhodnete něco upéct, je to jasná volba. Díky tomu, jak skvěle rozvádí teplo, máte jistotu, že se vám maso nebo zelenina propeče ze všech stran stejně. To je přesně to, co chcete - šťavnaté maso a dokonale připravenou zeleninu. V obchodech najdete pekáče všeho druhu - od klasických smaltovaných kousků po nové typy z litiny nebo keramiky. Každý materiál má něco do sebe a ovlivní, jak dlouho budete péct a jak bude jídlo chutnat. Vysoké okraje jsou super - můžete tam hodit i pořádný kus masa nebo hromadu zeleniny a nemusíte se bát, že vám šťáva vyteče na plech pod sporákem. A když vaříte pro více lidí? Pekáč je prostě lepší než obyčejný plech - vejde se tam toho mnohem víc.

Tipy pro výběr pekáče

Když si vybíráte pekáč do kuchyně, je fajn se nad tím trochu zamyslet. Na co ho vlastně budete potřebovat? Máte-li malou domácnost, vystačíte si s menším, ale pro rodinné vaření se vyplatí pořídit pořádný kus. Každý materiál má svoje kouzlo - litina je super na pořádně rozpálenou troubu a jídlo v ní dlouho vydrží teplé. S nerezu zase snadno dostanete i připečené zbytky a nemusíte se s ním moc párat. Keramika je taková jemnější - skvěle se hodí třeba na pozvolné pečení a jídlo v ní získá takovou tu správnou domácí chuť. Než půjdete nakupovat, mrkněte, jestli se vám pekáč vejde do trouby a jestli ho můžete hodit do myčky. A ještě něco - tvar není jen pro parádu. Na kuře je nejlepší oválný, hranatý zvládne prakticky všechno a kulatý je jasná volba na buchty a koláče.

Údržba a čištění

Každý správný kuchař ví, že pekáč je základem úspěšného pečení. Aby nám tenhle věrný pomocník vydržel co nejdéle, měli bychom se o něj náležitě starat. I když výrobci často uvádějí, že jejich pekáče lze mýt v myčce, není to zrovna nejlepší nápad. Časem totiž může dojít k poškození povrchu - silné čisticí prostředky a horká voda dokážou nadělat pěknou neplechu. Mnohem lepší je vzít si chvilku času a umýt pekáč ručně v teplé vodě s trochou běžného jaru. Když se nám něco připálí nebo připeče, stačí nechat pekáč chvíli odmočit. Rozhodně bychom se měli vyhnout drátěnkám a drsným čističům - ty by mohly povrch nenávratně poškrábat. Po umytí je důležité pekáč pořádně vysušit, jinak na něm můžou zůstat ošklivé mapy od zaschlé vody. Když budeme o svůj pekáč takhle pečovat, odmění se nám perfektními výsledky při pečení masa i buchet po mnoho let.

Vlastnost Pekáč Hrnec
Tvar Obdélníkový, čtvercový, oválný Vysoký, válcovitý
Použití Pečení masa, zeleniny, moučníků Vaření polévek, omáček, příloh
Materiál Kov, sklo, keramika Kov, sklo, keramika

Inspirace: Co péct v pekáči

Kdo by neznal pekáč? V každé pořádné české kuchyni má svoje čestné místo. Je to takový univerzální pomocník, se kterým upečete prakticky cokoliv. Když vám dojdou nápady, co v něm připravit, možností máte spoustu! Třeba takové šťavnaté kuřátko se zlatavou kůrčičkou, k tomu pěkně propečené brambůrky a zeleninu - to je klasika, co nikdy neomrzí. Pro ty, co mají rádi pořádné maso, se skvěle hodí na pečené kolínko, šťavnatá hovězí žebírka nebo třeba jehněčí. Ale i vegetariáni si přijdou na své - zapečené těstoviny se sýrem, voňavá zeleninová směs s tofu nebo cizrnou, to všechno v pekáči krásně propečete. A což teprve sladké dobroty! Bublanina plná ovoce, báječný tvarohový koláč nebo nadýchaný perník - z pekáče prostě chutnají nejlíp. Když si pekáč pořizujete, myslete na kvalitní materiál a správnou velikost. Na pomalé pečení je nejlepší litina, na zapékání zase smalt. Ať už v něm budete péct cokoliv, s dobrým pekáčem to prostě nemůže dopadnout špatně.

Publikováno: 26. 02. 2025

Kategorie: jídlo