Nadýchaný a chutný: Dokonalý quiche recept, který si zamilujete

Quiche Recept

Klasický recept na quiche

Quiche, ten slaný koláč s francouzským šarmem, je skvělou volbou pro lehký oběd, večeři nebo i slavnostnější příležitost. Jeho krása spočívá v jednoduchosti a variabilitě. Základ tvoří křehké těsto a náplň z vajec a smetany, do které se pak přidávají nejrůznější ingredience podle chuti a fantazie. Klasický recept na quiche Lorraine sází na kombinaci slaniny, sýra Gruyère a muškátového oříšku. Začít musíme s těstem. Do mísy prosejeme 200 g hladké mouky a špetku soli. Přidáme 100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky, a prsty ho zapracujeme do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Poté přidáme 1 vejce a 2-3 lžíce studené vody a rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi opečeme 150 g na kostičky nakrájené slaniny dozlatova. Vejce prošleháme se 200 ml smetany ke šlehání, osolíme, opepříme a přidáme špetku mletého muškátového oříšku. Těsto vyválíme na tenký plát a vyložíme jím formu na koláč. Dno propícháme vidličkou a pečeme 10 minut naslepo při 180 °C. Poté na předpečené těsto rozprostřeme slaninu, zalijeme vaječnou směsí a posypeme 100 g nastrouhaného sýra Gruyère. Pečeme dalších 30-35 minut, dokud není náplň zlatavá a pevná. Hotový quiche necháme mírně vychladnout a můžeme podávat. Dobrou chuť!

Ingredience na těsto

Na dokonalý quiche potřebujete především skvělý základ, a tím je bezpochyby křehké těsto. Nebojte se ho, jeho příprava je jednodušší, než se zdá! Budete potřebovat jen pár základních ingrediencí, které má doma snad každý. Základem je hladká mouka, která dodá těstu potřebnou strukturu. Pro dosažení dokonalé křehkosti je nezbytné použít také studené máslo, nakrájené na kostičky. Právě kombinace mouky a másla, správně zpracovaná, je klíčem k úspěchu. A nesmíme zapomenout na špetku soli, která zvýrazní chuť všech ingrediencí. Někdo přidává do těsta i vejce, ale pro quiche to není nutné. Pokud se ale rozhodnete vejce použít, dbejte na to, aby bylo studené, stejně jako ostatní ingredience.

Náplň do quiche

Slaný koláč quiche nabízí nepřeberné množství variací náplní. Fantazii se meze nekladou, důležité je dodržet základní pravidla. Základem je smetanovo-vaječná směs, která se nalije na předpečené těsto. Do této směsi se pak přidávají další ingredience dle chuti. Mezi nejoblíbenější patří kombinace sýra, šunky a zeleniny. Skvěle se hodí například špenát, žampiony, rajčata nebo cuketa. Pro milovníky výraznějších chutí je tu možnost přidat slaninu, uzené maso nebo různé druhy sýrů s modrou plísní. Náplň do quiche lze dochutit čerstvými bylinkami, jako je pažitka, tymián nebo oregano. Důležité je dbát na to, aby náplň nebyla příliš řídká, jinak by se quiche špatně krájel. Pokud se vám zdá směs příliš tekutá, můžete přidat lžíci hladké mouky.

Pečení quiche

Před vložením do trouby je vhodné těsto na quiche předpéct. Zabráníte tak jeho rozmočení od náplně a zajistíte křupavý korpus. Těsto propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zasypte suchými fazolemi nebo použijte keramické fazole na blind pečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10-15 minut. Poté fazole i s papírem odstraňte a nechte těsto krátce zchladnout.

Nyní přichází čas na náplň. Tu vlijte na předpečené těsto a rovnoměrně rozprostřete. Pokud používáte ingredience, které se snadno připálí (např. sýr), je vhodné je přidat až v druhé polovině pečení. Quiche pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25-35 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.

Po upečení nechte quiche alespoň 10 minut odpočinout ve formě, než ho budete krájet a podávat. Teplý quiche chutná skvěle s čerstvým salátem.

Tipy pro dokonalý quiche

Při přípravě dokonalého quiche je třeba myslet na několik důležitých bodů. Základem je kvalitní křehké těsto. Můžete si ho připravit doma podle osvědčeného receptu, nebo sáhnout po kupovaném. Důležité je těsto před pečením důkladně propíchat vidličkou, aby se během pečení nenafukovalo. Náplň do quiche může být velmi rozmanitá. Kreativitě se meze nekladou, ale důležité je dbát na vyváženost chutí. Skvěle se hodí kombinace sýrů, zeleniny, masa a bylinek. Nezapomeňte náplň dochutit solí, pepřem a případně i dalšími oblíbenými kořeními. Pečte quiche v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Doba pečení se liší podle typu trouby a tloušťky quiche, obvykle se pohybuje mezi 30 až 45 minutami.

Varianty quiche

Quiche je jako stvořený pro experimentování a existuje nespočet variant, jak si ho připravit. Základem je vždy křehké těsto a náplň z vajec a smetany, ale odtud se vaší fantazii meze nekladou. Můžete vyzkoušet různé druhy sýrů, od jemné mozzarelly po výrazný čedar. Skvěle se hodí i kozí sýr, který dodá quiche nezaměnitelnou chuť. Do náplně můžete přidat i zeleninu – oblíbený je špenát, pórek, rajčata nebo cuketa. Masožravci si pak pochutnají na quiche se slaninou, šunkou nebo uzeným lososem. Pro vegetariánskou verzi zkuste tofu nebo tempeh. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, quiche vás zaručeně nezklame.

Vlastnost Hodnota
Jazyk receptu Čeština

Servírování a skladování

Quiche chutná skvěle teplý i studený. Pro dosažení nejlepších výsledků jej nechte po vytažení z trouby asi 10 minut odpočinout. Tak se náplň zpevní a krájení bude snazší. Podávejte jej přímo z formy nebo jej opatrně vyklopte na servírovací talíř.

Quiche je vynikající sám o sobě, ale můžete jej doplnit i jednoduchým salátem pro svěžejší chuť. Skvěle se hodí zeleninové saláty s lehkým dresinkem, například vinegretem.

Zbylý quiche skladujte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Před podáváním jej nechte ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Publikováno: 21. 01. 2025

Kategorie: kuchyně