Kyselá smetana s francouzským šmrncem: Co všechno umí creme fraiche?

Creme Fraiche

Co je creme fraiche a jak se vyrábí

Creme fraiche je francouzská varianta kyselé smetany, která se vyznačuje měkčí a jemnější chutí. Je oblíbenou přísadou v mnoha receptech po celém světě, od sladkých dezertů po pikantní omáčky.

Výroba creme fraiche je snadná. Stačí smíchat klasickou smetanu s malým množstvím jogurtu nebo zakysaného mléka a nechat stát na pokojové teplotě přibližně 12-24 hodin, dokud smetana nezhoustne. Poté ji stačí dát do lednice a nechat ji odpočinout několik hodin až přes noc.

Creme fraiche lze použít jako náhradu za kyselou smetanu ve všech receptech. Může být použita jako dip k zelenině, jako ingredience do omáček a polévek nebo jako topping na sladké dezerty. Pokud máte rádi kyselou smetanu, určitě si vyzkoušejte tuto lahodnou alternativu!

Použití creme fraiche v kuchyni

Použití creme fraiche v kuchyni

Creme fraiche, česky kyselá smetana, je lahodnou a univerzální přísadou, kterou lze využít v mnoha receptech. Tato kyselá smetana má svůj původ ve Francii a je oblíbená u špičkových kuchařů po celém světě. V dnešní době lze creme fraiche najít v téměř každém obchodě s potravinami.

Může sloužit jako ingredience do omáček, polévek nebo různých dezertů. S creme fraiche si můžete připravit také krémový dip nebo ji použijte pro vaření více tradičních jídel jako jsou třeba bramborové placky.

Creme fraiche se snadno používá a jeho chuť je jedinečná. Je ideálním doplňkem pro každého, kdo hledá alternativu ke smetaně nebo jogurtu a chtěl by zlepšit chuť svých jídel.

Rozdíly mezi creme fraiche a klasickou smetanou

Pokud jste se někdy setkali s francouzskou kuchyní, pravděpodobně jste už slyšeli o creme fraiche. Tato kyselá smetana je oblíbeným ingrediencí pro mnoho receptů - od omáček a polévek až po dezerty. Nicméně, co dělá creme fraiche tak speciální? A co jsou hlavní rozdíly mezi creme fraiche a klasickou smetanou? V tomto článku vám přinášíme odpovědi na tyto otázky!

Zdravotní výhody a rizika spojená s konzumací creme fraiche

Kyselá smetana, známá také jako creme fraiche, je oblíbenou přísadou do mnoha jídel. Nicméně, může být důležité zvážit i její zdravotní výhody a rizika.

Jednou ze zdravotních výhod creme fraiche je její obsah probiotik. Tyto mikroorganismy jsou prospěšné pro trávení a mohou pomoci posílit imunitní systém. Creme fraiche také obsahuje vitamín B12, který podporuje nervový systém a vytváření červených krvinek.

Na druhé straně, creme fraiche je velmi mastná a kalorická potravina. Při nadměrné konzumaci může vést k obezitě a zvyšování cholesterolu v krvi. Lidé s intolerancí laktózy by také měli být opatrní při konzumaci creme fraiche, protože obsahuje mléčný cukr.

Celkově tedy platí, že umírněná konzumace creme fraiche může být součástí vyvážené stravy a přinést nám určité zdravotní přínosy díky svému obsahu probiotik a vitamínu B12. Avšak je důležité dbát na to, aby nebyla konzumována v nadměrném množství a měli bychom být opatrní, pokud trpíme intoleranci laktózy.

Recepty s creme fraiche: předkrmy, hlavní jídla a dezerty

Creme fraiche je francouzská kyselá smetana, která se stává oblíbeným ingrediencí kuchařů po celém světě díky svému bohatému a krémovému chuti. Pokud máte rádi tento lahodný přísadek, pak jste na správném místě! V tomto článku najdete recepty s creme fraiche na předkrmy, hlavní jídla a dezerty.

Pro předkrmy můžete zkusit například pikantní dip z creme fraiche s paprikou nebo bramborové placky s lososem a creme fraiche. Mezi hlavní jídla patří například kuřecí rolky se špenátem a creme fraiche nebo těstoviny s lososem a creme fraiche omáčkou. A nezapomeňte také na dezerty - tady určitě stojí za to vyzkoušet ovocné dorty s creme fraiche nebo cheesecake s creme fraiche krémem.

S creme fraiche je možné být opravdu kreativní v kuchyni. Tento kulatý dobrodinec dodá vašim pokrmům nutriční hodnotu i jedinečnou chuť. Tak neváhejte a začněte experimentovat!

Tipy na nákup kvalitní creme fraiche

Pokud hledáte kvalitní creme fraiche, měli byste si dát pozor na několik věcí. Jedním ze způsobů, jak poznat skvělou kyselou smetanu, je spočinout v tom, že se zaměříte na složení a obsah tuku. Doporučujeme vybírat creme fraiche s obsahem tuku nejméně 30%. Dále je důležité vyhledávat varianty bez přidaných konzervantů nebo stabilizátorů. Pokud možno volte bio produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zdraví. Nezapomeňte také zkontrolovat datum spotřeby a provozovnu, odkud pochází vaše creme fraiche. S tímto jednoduchým seznamem tipů na nákup si snadno zajistíte kvalitní produkt pro vaše recepty!

Jak správně skladovat creme fraiche

Jak správně skladovat creme fraiche

Creme fraiche je lahodná kyselá smetana, kterou můžete použít jako přísadu při vaření nebo jí konzumovat samotnou. Abyste udrželi její vynikající chuť a konsistenci, je důležité ji správně skladovat.

Pokud máte otevřenou krabičku creme fraiche, uchovávejte ji v chladničce. Snažte se ji spotřebovat co nejdříve, ideálně do týdne od otevření. Creme fraiche by neměla být přehnaně zahřátá ani zmrazena, protože to může narušit její chuť i strukturu.

Pro lepší skladování můžete zvážit také transfér creme fraiche do neprůhledného obalu nebo kontejneru s pevným uzávěrem, který chrání obsah před světlem a vzduchem. Výbornou alternativou jsou taktéž silikonové víčka na misky nebo svačinové boxy s postranním uzavíráním, díky kterým bude smetana lépe uchovaná.

Sledujte data spotřeby na krabičce a nekupujte více creme fraiche, než co potřebujete. Tím minimalizujete zbytečné sklady a jistíte, že vždy máte čerstvou smetanu pro svá oblíbená jídla. Dobrou chuť!

Alternativy k creme fraiche v kuchyni

Pokud hledáte alternativy k creme fraiche v kuchyni, máte několik možností. Například můžete použít řecký jogurt, který má podobnou hustotu a chuť. Další možností je smetana ke šlehání smíchaná s trochou citronové šťávy a soli. Pokud preferujete rostlinné alternativy, můžete vyzkoušet kokosovou smetanu nebo avokádo rozmačkané s olivovým olejem a octem. A nakonec, pokud hledáte zdravější variantu, můžete použít bílý jogurt bez tuku nebo tvaroh smíchaný s trochou zakysaného mléka. Snažte se experimentovat s různými ingrediencemi a najděte tu nejlepší pro vaše kulinářské projekty!

Creme fraiche v různých kuchyních světa

Creme fraiche, což je kyselá smetana s vysokým obsahem tuku, se používá v mnoha kuchyních po celém světě. V evropské kuchyni se často používá do omáček, polévek a dezertů jako nahrazení obyčejné smetany. V americké kuchyni je populární přísadou do jídel na bázi masa, zatímco v mexické kuchyni se hojně používá jako ingredience do guacamole a podobných dipů. Creme fraiche se stalo také nedílnou součástí moderní fusion kuchyně, která kombinuje různé prvky z celého světa. Bez ohledu na to, jaký typ jídla vaříte, creme fraiche dodává pokrmům bohatou chuť a krémovou konzistenci.

Zajímavosti o creme fraiche a jeho historii.

Creme Fraiche je lahodná kyselá smetana, která se stala neodmyslitelnou součástí mnoha jídel po celém světě. Kromě toho, že dodává jídlu výraznou chuť a krémovou konzistenci, má také zajímavou historii.

Tradiční creme fraiche pochází z Francie, kde se již používá více než sto let. Původně se vyráběla z čerstvé neupravované smetany a zakysala se přirozenými bakteriemi. Dnes se často přidávají kultury mléčných bakterií pro rychlejší proces.

Creme Fraiche je oblíbená mezi profesionálními kuchaři i domácími vařiči kvůli své univerzálnosti a schopnosti zkombinovat s různými druhy jídla. Používá se nejen jako ingredience do omáček, nálivů a polévek, ale také jako nádivka do dezertů jako jsou třeba koláče nebo palačinky.

Ať už ji používáte jakkoliv, Creme Fraiche nabídne Vašim receptům jedinečný chuťový zážitek!

Publikováno: 21. 05. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Zuzana Šmídová

Tagy: creme fraiche | kyselá smetana