Jablečné řezy, které vám rozproudí chuťové buňky: Recept na dokonalou sladkou pochoutku!
Vítejte v našem receptu na lahodné jablečné řezy! V tomto článku se dozvíte jednoduchý a osvědčený způsob, jak si připravit ty nejchutnější jablečné řezy doma. Bude to pro Vás perfektní dezert pro každou příležitost - od rodinných oslav až po romantickou večeři. Nenechte si ujít tento skvělý recept!
Ingredience
Ingredience pro jablečné řezy:
- 300g hladké mouky
- 150g másla
- 70g cukru krupice
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 kg jablek (oloupaných a nakrájených na tenké plátky)
- skořice podle chuti
- strouhaný kokos na posypání
Poznámka: Ingredience jsou určeny pro přípravu jablečných řezů o průměru cca 25 cm. Při větším či menším provedení receptu upravte množství ingrediencí dle potřeby.
Postup
Postup přípravy jablečných řezů:
1. Nejprve si připravte kvásek tím, že smícháte 1 lžíci cukru s 100 ml teplé vody a rozmícháte do této směsi 1 kostku droždí. Nechte kvásek kynout na teplém místě asi 10-15 minut.
2. Mezitím oloupejte 3 středně velká jablka a nakrájejte je na malé kousky. Smíchejte je v míse se 100 g cukru a 1 lžičkou skořice.
3. Přidejte do kvásku dalších 300 ml teplé vody, 500 g hladké mouky, 150 g změklého másla a špetku soli. Dobře promíchejte a nechte těsto vykynout na teplém místě po dobu asi hodiny.
4. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou z nich rozválujte na plech o velikosti cca 20x30 cm. Na oba placky dejte jablka a rovnoměrně je rozetřete.
5. Pečte v předehřáté troubě na teplotu 180°C po dobu asi 25-30 minut, dokud řezy nezískají krásnou zlatavou barvu.
6. Hotové řezy nechte lehce vychladnout, poté je krájejte na menší kousky a podávejte.
Dobrou chuť!
1. Příprava těsta
Při přípravě těsta pro jablečné řezy je důležité postupovat podle receptu, aby se zaručila správná konzistence a chuť. Začněte s promícháním mouky, cukru a soli v míse. V další misce rozmíchejte vejce s olejem a mlékem. Následně oba mixy spojte dohromady a hněťte těsto alespoň 5 minut, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Poté těsto zabalte do potravinové folie a dejte ho na hodinu odpočinout v ledničce. Toto těsto bude sloužit jako krásný základ pro vaše skvělé jablečné řezy!
2. Příprava jablek
2. Příprava jablek
Připravte si pro tento recept sladká a šťavnatá jablka. Nejlepší jsou odrůdy jako například Jonagold, Golden Delicious nebo Gala. Jablka omyjte a zbavte se semínek a jádřinců.
Následně je nakrájejte na tenké plátky - ideální tloušťka je okolo 2-3 mm. Pokud používáte jablka s tužší dužninou, jako je například Granny Smith, může být vhodné je nechat chvilku odležet v cukrovém sirupu, aby změkly.
Poté dejte plátky jablek do mísy a posypeme je skořicí a cukrem. Pro extra chuť můžete přidat trochu vanilkového extraktu nebo citronové šťávy.
Vaše připravená jablka jsou nyní připravena pro další krok v našem receptu na lahodné jablečné řezy!
3. Sestavení řezů
Při sestavování řezů je důležité postupovat pečlivě a precizně, aby byl konečný výsledek dokonalý. Začneme tím, že si připravíme jablečné pláty a nakrájíme je na kousky podle potřeby. Poté se soustředíme na přípravu krému, který musí být lahodný a jemný. Ke krému přidáváme vajíčka, smetanu, cukr a další ingredience podle receptu.
Až máme hotový krém, můžeme začít sestavovat řezy. Na spodním plátu rozprostřeme vrstvu krému a navrch položíme další plát jablka. Takto postupujeme po celou délku řezu, dokud nemáme hotovou poslední vrstvu. Na závěr řez pokryjeme máslovou polevou nebo ovocnou kaší a necháme ho v ledničce odpočinout.
Sestavení řezů vyžaduje trpělivost a pečlivost, ale výsledkem jsou nesmírně chutné jablečné řezy, které potěší každého milovníka sladkostí!
Pečení
Pokud se chystáte na sladkou dobroty plnou jablečného ovocného aroma, recept na jablečné řezy je pro vás tím pravým. Tento tradiční dezert je ideální pro podzimní období, kdy jsou naše stoly pokryty bohatou úrodou jablek. Ať už se rozhodnete řezy podávat s kávou nebo čajem, budete si užívat každý kousíček této lahodné delikatesy. Nyní stačí jen najít vhodný recept a dát se do pečení!
Dochucení
Pokud chcete přidat do vašich jablečných řezů ještě více chuti, neváhejte s dochucením. Zkuste například posypat řezy skořicí nebo citronovou kůrou. Další možností je přidání vanilkového krému mezi vrstvy těsta a jablek, či poleva z bílé čokolády pro sladší chuť. Vaše jablečné řezy tak budou mít perfektní kombinaci sladkosti a kořenitosti.
Závěr: Doufám, že tento recept na jablečné řezy vás přesvědčil, že i vy si můžete jednoduše a rychle připravit vynikající sladké dezerty. Sledování kroků tohoto receptu a použití kvalitních ingrediencí by mělo zajistit dokonalou chuť vašich jablečných řezů. Takže neváhejte a vyzkoušejte si tento recept dnes!
Publikováno: 17. 06. 2023
Kategorie: kuchyně