Engaging Headline for Mangold Recept in Czech: Nadupané recepty z mangoldu: Zdravě a chutně!

Mangold Recept

Mangold: Král listové zeleniny

Mangold si právem získává na popularitě a stává se stálicí českých zahrádek i kuchyní. Tato listová zelenina, příbuzná řepě a špenátu, je nabitá vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahuje vitamíny K, A a C, kyselinu listovou a minerály jako draslík a hořčík. Mangold je všestranný pomocník v kuchyni. Mladé listy se hodí do salátů, smoothies a polévek, zatímco ty starší oceníte dušené, zapékané nebo jako přílohu k masu. Jeho chuť je jemnější než u špenátu a lehce nasládlá. Pěstování mangoldu je nenáročné, daří se mu na slunném stanovišti s humózní půdou. Sklízet ho můžete od jara až do podzimu. Zařaďte mangold do svého jídelníčku a těšte se z jeho lahodné chuti a přínosu pro vaše zdraví.

Jednoduchý recept na smažený mangold

Mangold je zelenina, která je v české kuchyni neprávem opomíjená. Přitom je velmi chutná a dají se z ní připravit rozmanité pokrmy. Jedním z nejjednodušších a zároveň nejchutnějších je smažený mangold. Na jeho přípravu budete potřebovat jen pár surovin, které máte běžně doma.

Mangold důkladně umyjte a odstraňte tvrdé stonky. Listy nakrájejte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a mangold na něm restujte do změknutí. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Můžete přidat i další bylinky dle chuti, například tymián nebo oregano. Smažený mangold podávejte teplý jako přílohu k masu, rybám nebo jen tak s pečivem.

Tipy pro dokonalý mangold

Mangold, listová zelenina s krásně barevnou řapíkem, je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Ať už ho pěstujete na zahrádce nebo kupujete v obchodě, pár tipů vám pomůže vytěžit z něj maximum chuti. Při nákupu vybírejte mangold s pevnými, sytě zelenými listy a bez známek vadnutí. Čerstvý mangold skladujte v lednici, nejlépe v perforovaném sáčku, maximálně 3-4 dny. Před přípravou ho důkladně omyjte pod tekoucí vodou a odstraňte případné poškozené listy.

Mangold se dá jíst syrový i vařený. Mladé listy jsou výborné do salátů, smoothies nebo jen tak na chleba. Starší listy se hodí spíše na tepelnou úpravu – podušené na másle, orestované s česnekem nebo zapékané s další zeleninou. Řapíky můžete připravit podobně jako chřest – uvařit v páře nebo krátce opéct. Nebojte se experimentovat a objevovat nové způsoby, jak si na mangoldu pochutnat!

Mangold v kuchyni: Inspirativní recepty

Mangold je v kuchyni opravdový chameleon! Jeho mírně nasládlá chuť se hodí do slaných i sladkých jídel. Ať už máte chuť na lehký salát, sytou polévku nebo třeba rizoto, mangold vás nezklame. Listy mangoldu můžete použít podobně jako špenát – skvěle chutnají krátce podušené na másle s česnekem. Stonky zase můžete připravit podobně jako chřest – uvařené v páře a polité máslem s parmazánem.

Hledáte-li inspiraci na netradiční pokrm, vyzkoušejte plněné listy mangoldu. Naplnit je můžete směsí masa, rýže a zeleniny, nebo třeba sýrem a bylinkami.

Mangold je také skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vysoké množství vitamínu K, vitamínu A a vitamínu C. Je také bohatý na draslík, vápník a železo. Zařazením mangoldu do svého jídelníčku tak uděláte něco pro své zdraví i chuťové pohárky.

Publikováno: 08. 06. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Zuzana Šmídová

Tagy: mangold recept | recept