Dušená kapusta: Tradiční chuťový zážitek z domácí kuchyně

Dušená Kapusta

Připravte se na slastnou chuť a krásnou vůni domácí dušené kapusty! Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tradiční české jídlo plné chuti a vůně. Sledujte kroky s námi a ochutnejte lahodné aroma dušené kapusty, která se snadno stane vaší novou oblíbenou pochoutkou.

Potřebné suroviny

Potřebné suroviny pro dušenou kapustu:

- 1 hlávka bílé kapusty (cca 1,5 kg)

- 2 cibule

- 3 stroužky česneku

- 2 lžíce sádla nebo oleje

- sůl a pepř dle chuti

- 1 lžička mletého kmínu

- 2 bobkové listy

- 2 dl vývaru nebo vody

- 1 lžíce octa

Poznámka: Pokud chcete dušenou kapustu ještě dochutit, můžete přidat na jemno nakrájená jablka nebo sušené švestky.

Postup přípravy

Postup přípravy pro dušenou kapustu:

1. Na začátku si připravte všechny potřebné suroviny. Budete potřebovat 1 hlávkovou kapustu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř a kmín.

2. Kapustu nakrájejte na jemno a cibuli na drobné kostičky.

3. Rozpálte olej na pánvi a osmahněte na něm cibuli do zlatova.

4. Přidejte na pánvi kapustu a ochuťte ji solí, pepřem a kmínem podle chuti.

5. Promíchejte všechny suroviny dobře spolu.

6. Nasekejte česnek nad hrncem s kapustou a nechte chvíli opékat.

7. Poté zalijte kapustu asi polovinou vody a nechte dušit pod pokličkou asi 30-40 minut na mírném ohni.

8. Po této době odkryjte hrnec a vařenou kapustu promíchejte tak, aby se přebytečná voda odpařila a kapusta byla hezky měkká.

Vaše dušená kapusta je hotová! Dobrou chuť!

Návod na servírování:

1. Nejprve si připravte servírovací misku.

2. Lžící naberte požadované množství dušené kapusty a nasypte ji do mísy.

3. Pokud chcete, můžete posypat kapustu petrželkou nebo ji ozdobit plátky uzeného masa.

4. Podávejte teplou jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako samostatné jídlo s chlebem.

Máte-li rádi tradiční chuť, podávejte dušenou kapustu s knedlíkem a pečeným masem. Dobrou chuť!

Tipy a triky

Tipy a triky pro dokonalou dušenou kapustu

Pokud milujete tradiční české jídlo, určitě si občas připravíte dušenou kapustu. Aby vám ale vycházela naprosto dokonale každýkrát, přinášíme vám pár užitečných tipů a triků:

1. Použijte kvalitní kapustu – pokud možno od místního farmáře.

2. Pokud máte rádi sladkou dušenou kapustu, přidejte do ní trochu medu nebo cukru.

3. Přidávejte koření postupně a ochutnávejte – každý má jinou chuťovou představu.

4. Dušenou kapustu můžete zjemnit přidáním jablka nebo hrušky.

5. Na zlepšení chuti můžete použít i pivo místo vína.

S těmito tajemstvími by se vám měla dušená kapusta povede na jedničku!

Závěr: Už si můžete vychutnat dokonalou dušenou kapustu! Doufáme, že Vám tento recept chutnal a těšíme se na Vaše zpětné ohlasy. Pokud jste si oblíbili tradiční české jídlo jako je dušená kapusta, určitě si nezapomeňte vyzkoušet i další pokrmy z naší kuchyně. Přejeme Vám dobrou chuť!

Publikováno: 25. 05. 2023

Kategorie: jídlo

Autor: Zuzana Šmídová

Tagy: dušená kapusta | recept na dušenou kapustu