Dušená kapusta: Tradiční chuťový zážitek z domácí kuchyně
Připravte se na slastnou chuť a krásnou vůni domácí dušené kapusty! Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit tradiční české jídlo plné chuti a vůně. Sledujte kroky s námi a ochutnejte lahodné aroma dušené kapusty, která se snadno stane vaší novou oblíbenou pochoutkou.
Potřebné suroviny
Potřebné suroviny pro dušenou kapustu:
- 1 hlávka bílé kapusty (cca 1,5 kg)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 bobkové listy
- 2 dl vývaru nebo vody
- 1 lžíce octa
Poznámka: Pokud chcete dušenou kapustu ještě dochutit, můžete přidat na jemno nakrájená jablka nebo sušené švestky.
Postup přípravy
Postup přípravy pro dušenou kapustu:
1. Na začátku si připravte všechny potřebné suroviny. Budete potřebovat 1 hlávkovou kapustu, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř a kmín.
2. Kapustu nakrájejte na jemno a cibuli na drobné kostičky.
3. Rozpálte olej na pánvi a osmahněte na něm cibuli do zlatova.
4. Přidejte na pánvi kapustu a ochuťte ji solí, pepřem a kmínem podle chuti.
5. Promíchejte všechny suroviny dobře spolu.
6. Nasekejte česnek nad hrncem s kapustou a nechte chvíli opékat.
7. Poté zalijte kapustu asi polovinou vody a nechte dušit pod pokličkou asi 30-40 minut na mírném ohni.
8. Po této době odkryjte hrnec a vařenou kapustu promíchejte tak, aby se přebytečná voda odpařila a kapusta byla hezky měkká.
Vaše dušená kapusta je hotová! Dobrou chuť!
Návod na servírování
Návod na servírování:
1. Nejprve si připravte servírovací misku.
2. Lžící naberte požadované množství dušené kapusty a nasypte ji do mísy.
3. Pokud chcete, můžete posypat kapustu petrželkou nebo ji ozdobit plátky uzeného masa.
4. Podávejte teplou jako přílohu k masovým pokrmům nebo jako samostatné jídlo s chlebem.
Máte-li rádi tradiční chuť, podávejte dušenou kapustu s knedlíkem a pečeným masem. Dobrou chuť!
Tipy a triky
Tipy a triky pro dokonalou dušenou kapustu
Pokud milujete tradiční české jídlo, určitě si občas připravíte dušenou kapustu. Aby vám ale vycházela naprosto dokonale každýkrát, přinášíme vám pár užitečných tipů a triků:
1. Použijte kvalitní kapustu – pokud možno od místního farmáře.
2. Pokud máte rádi sladkou dušenou kapustu, přidejte do ní trochu medu nebo cukru.
3. Přidávejte koření postupně a ochutnávejte – každý má jinou chuťovou představu.
4. Dušenou kapustu můžete zjemnit přidáním jablka nebo hrušky.
5. Na zlepšení chuti můžete použít i pivo místo vína.
S těmito tajemstvími by se vám měla dušená kapusta povede na jedničku!
Závěr: Už si můžete vychutnat dokonalou dušenou kapustu! Doufáme, že Vám tento recept chutnal a těšíme se na Vaše zpětné ohlasy. Pokud jste si oblíbili tradiční české jídlo jako je dušená kapusta, určitě si nezapomeňte vyzkoušet i další pokrmy z naší kuchyně. Přejeme Vám dobrou chuť!
Publikováno: 25. 05. 2023
Kategorie: jídlo